Iráni elnök: vége az Iszlám Államnak

Bejelentette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet végét Szíriában kedden Haszan Róháni iráni elnök az állami tévében élőben sugárzott beszédében.

Az iráni elnök megköszönte mindazok segítségét, akik ehhez iráni részről hozzájárultak, a katonáknak, diplomatáknak, a vallási vezetőknek, de az iraki és szíriai népnek is köszönetet mondott azokért az erőfeszítésekért, amelyeket az IÁ felszámolására tettek. Mint mondta, a feladat legnagyobb részét a szíriai, iraki és libanoni hadsereg végezte és Irán ehhez támogatást nyújtott, s ezt „vallás- és iszlámbeli kötelességből tette”.

Kedden az elnöki hivatal internetes oldalára is hasonló tartalmú szöveg került ki, illetve bejelentést tett Kászim Szulejmani vezérőrnagy, a Forradalmi Gárda külföldi hadműveleteiért felelős parancsnoka az Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Hamenei ajatollahnak küldött üzenetében, amelyet a fegyveres testület hírportálja, a Szepah tett közzé.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Bassár el-Aszad szíriai elnököt fogadva az oroszországi Szocsiban azt mondta, a terrorizmus elleni közös, orosz-szíriai harc hadműveleti része véget ért, ugyanakkor a terrorizmus elleni végső győzelem még messze van. Tovább

A 2011-ben kitört polgárháború Oroszország 2015 szeptemberében kezdett beavatkozásának nyomán Aszad javára látszik eldőlni. A damaszkuszi rezsim azóta fokozatosan területeket volt képes visszaszerezni az iráni támogatást élvező síita milíciáknak, így a libanoni Hezbollahnak köszönhetően is.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet pénteken közölte, hogy IÁ kezén van továbbra is a kőolajban gazdag Deir-ez-Zór kormányzóság 25 százaléka, a dzsihadisták ellenőriznek több falut és legalább egy kőolajlelőhelyet is. Szíriában ezenkívül a dzsihadisták jelen vannak még Jarmúk körzetében, ahol palesztin menekülttábor működik, valamint Hadzsar-el-Aszuád negyedeiben. Mindkét település a fővárostól délre fekszik. Kisebb területek vannak az ellenőrzésük alatt a nyugat-szíriai Homsz és a dél-szíriai Deraa tartományokban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »