Kína és Dél-Korea véget vet az egy éves mosolyszünetnek

Szöul és Peking megállapodtak abban, hogy minél előbb rendezik a kétoldalú kapcsolataikat az egy évig tartó mosolyszünet után, amit az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába történő telepítése eredményezett. A kapcsolatok megromlása káros hatással volt a kereskedelemre és a dél-koreai üzleti érdekekre Kínában.

Kína azért kifogásolta sorozatosan a THAAD rendszer telepítését, mert radarjának hatósugara eléri Kína területét, és ezzel Peking szerint aláássa a kínai nemzetbiztonságot. Az ország ezért kitartóan ellenezte a rendszer kiépítését, amelyet Washington és Szöul az észak-koreai rakétafenyegetésre hivatkozva tartott szükségesnek.

A dél-koreai külügyminisztérium keddi nyilatkozata szerint azonban úgy tűnik, a két ország hajlandó az újbóli közeledésre: „Mindkét fél osztja azt a nézetet, hogy Dél-Korea és Kína csereforgalma és együttműködése a közös érdekeket szolgálja, ezért beleegyeztek abba, hogy gyorsan és hatékonyan hozzák rendbe a kétoldalú kapcsolatokat.”

Egy összehangolt nyilatkozatban Kína külügyminisztériuma is kijelentette: a két ország megállapodott abban, hogy kapcsolataikat nemsokára normális pályára állítják vissza. Mun Dzse In dél-koreai államfő valószínűleg ezért kettesben is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak vietnami találkozóján, november 10-11-én.

epa06299111 Nam Gwan-pyo, a senior presidential security adviser, holds a briefing at Cheong Wa Dae (The Blue House or executive residence) in Seoul, South Korea, 31 October 2017, to announce South Korean President Moon Jae-in and Chinese President Xi Jinping will hold a bilateral summit on the sidelines of the Asia-Pacific Economic Cooperation forum slated for Da Nang, Vietnam, from 10 to 11 November. 10-11. The summit is seen as marking the first step toward normalizing bilateral ties that have long soured over the deployment of a US missile defense system in South Korea. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Nam Gwan-pyo, a dél-koreai Kék Ház nemzetbiztonságért felelős igazgatóhelyettese bejelenti 2017 október 31-én, hogy Mun Dzse In dél-koreai államfő tárgyalni fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak vietnami találkozóján, november 10-11-én. A csúcstalálkozó az első hivatalos lépés a kétoldalú kapcsolatok normalizálása érdekében. (MTI/EPA/YONHAP)

Dél-Korea felismeri Kína aggodalmát a THAAD-ügyben, és világossá tette, hogy a telepítés nem egy harmadik ország számára készült, valamint nem sértette Kína stratégiai biztonsági érdekeit – áll a kínai külügyminisztérium jelentésében. Hozzátették, hogy Kína ismételten ellenezte a THAAD telepítését, de tudomásul vette Dél-Korea álláspontját, és reméli, hogy Dél-Korea megfelelő módon kezeli a kérdést.

A Kínában működő dél-koreai vállalatok a kapcsolatok megromlása óta szenvednek, bár az ellenük hozott büntetőintézkedéseket Peking soha nem kapcsolta össze nyilvánosan a THAAD telepítésével. A helyzet a Lotte Group multinacionális vállalatnak ártott a legtöbbet, mivel ez a cég engedélyezte a rakétavédelmi rendszer kiépítését az általa birtokolt golfpálya területén.

A kapcsolatok javítása már ebben a hónapban elkezdődött: Dél-Korea és Kína megállapodtak abban, hogy megújítanak egy 56 milliárd dolláros, pénzforgalomról szóló megállapodást, míg a kínai légitársaságok állítólag azt tervezik, hogy visszaállítják a Dél-Koreába induló járataikat.

A kapcsolatok helyreállítására irányuló erőfeszítések részeként a két ország a közelmúltban magas szintű tárgyalásokat folytatott, melyeket Nam Gwan-pyo, a Kék Ház nemzetbiztonságért felelős igazgatóhelyettese és Kong Xuanyou, a kínai külügyminiszter segédje vezetett. A keddi megállapodás ezeknek a tárgyalásoknak eredményeképp jöhetett létre.

A nyilatkozatok állítása szerint a felek egyetértettek abban, hogy fokozzák a stratégiai kommunikációt és együttműködést Észak-Korea gyorsan fejlődő nukleáris programjával szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »