A piac örül Macronnak, de ettől még gyenge a francia növekedés

Londoni pénzügyi elemzők szerint a független centrista Emmanuel Macron elnökválasztási győzelme esetén sem lesz tartós a francia állampapírpiacon hétfőn kezdődött erőteljes fellendülés.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics hétfői helyzetértékelése szerint Macron győzelme a második fordulóban nettó kedvező hatással lenne a francia reálgazdasági folyamatokra. A francia szuverén kötvénypiacon tapasztalt hétfői erősödés fő oka azonban az volt, hogy az elnökválasztás első fordulójának eredményeként elenyészett Macron két radikális ellenfele közül az egyiknek – Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelöltnek – a győzelmi esélye.

A felmérések Macron kényelmes győzelmére utalnak a második fordulóban, de a Capital Economics londoni elemzői szerint nem bizonyos, hogy ez további fellendülést hozna a francia állampapírpiacon. A ház szerint a francia államkötvény hozamfelára az irányadó tízéves német Bund felett a következő években is a globális pénzügyi válság előtti időszak nem egészen 10 bázispontos átlaga felett marad.

Macron vezető helye az első forduló után enyhítette azokat a félelmeket, hogy Franciaország éles kanyarral irányt vesz a populizmus felé, ám Franciaországot a piac már nem tartja olyan hitelképesnek, mint korábban, elsősorban a magas és növekvő közadósság-ráta és a szintén makacsul magas strukturális államháztartási hiány miatt – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői. A ház kiemeli azt is, hogy a francia gazdaság növekedési üteme éves átlagban épphogy meghaladta az 1 százalékot az euró meghonosítása óta, és gyakran az euróövezeti átlagot sem érte el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mindemellett az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítési programjának várható kivezetése is valószínűleg megakadályozza a francia állampapír hozamfelárának jelentős csökkenését. A mennyiségi enyhítési ciklus levitte a tízéves Bund hozamát, de a hozamvadász befektetői kereslet miatt a francia állampír hozamfelárát is, és amikor az EKB eszközvásárlási programja véget ér, ez a hatás megszűnhet – hangsúlyozzák a Capital Economics közgazdászai.

Mindezek alapján a cég azt várja, hogy a francia állampapír hozamfelára a jelenlegi szintek környékén zárja az idei és a jövő évet is, sőt emelkedésnek is indulhat, ha Macronnak nem sikerül kordában tartania a költségvetést, vagy ha nem tudja érvényesíteni megígért reformjait.

Más nagy londoni házak szerint ráadásul a közvetlen politikai kockázat sem tűnt még el. Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői hétfőn közölték: véleményük szerint Macron liberális EU-párti alapállása miatt a radikális jobboldali jelölt, Marine Le Pen könnyen úgy állíthatja be a második fordulót, mintha az valójában népszavazás lenne a fennálló politikai berendezkedésről.

A ház szerint ez rontja Macron képességét arra, hogy potenciális átszavazók támogatását nyerje el a jobbközépről és a szélsőbalról. Mindezek alapján az Eurasia szakértői – jóllehet ők is Macron győzelmét valószínűsítik 65 százalékos eséllyel – Marine Le Pen győzelmi esélyét is még 35 százalékosra taksálják.

Forrás: MTI

Friss hírek