Milliárdokat tolnak a cégek az olajiparba

Az olajkutatás és -termelés területén idén 11 százalékkal nőnek a beruházások világszerte – ez áll a Wood Mackenzie (Woodmac) nemzetközi olajipari tanácsadó és elemzőház legfrissebb elemzésében. Jelentésének összeállításához a világ 119 olajipari cégének terveit vették alapul. 

Ebből egyebek között kiderül, hogy a 119 olajipari vállalat közül 99 tervez befektetéseket az idén a kőolajkutatásba és kitermelésbe. A legnagyobb mértékben az amerikai cégek befektetései nőnek éves összevetésben 60 százalékkal, 15 milliárd dollárra.

A jelentés szerint azonban a kanadai, a latin-amerikai és az orosz cégek is jelentős összegeket fektetnek olajkutatásba és -termelésbe. Összeg megjelölése nélkül a Woodmac azt közölte például, hogy az orosz vállalatok beruházásai 20 százalékkal nőnek az idén.

A londoni tanácsadó és elemzőház jelentésének összeállítói szerint idén számos ágazati cég növeli a termelését. A 119 olajipari cég olajtermelése napi 1 millió hordóval, 5 százalékkal nő, ezen belül az Egyesült Államokban működő cégek napi olajtermelése 800 ezer hordóval, 15 százalékkal emelkedik.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »