Már 1,7 millió brit aláírta a Trump meghívásának visszavonására szóló petíciót

Napirendjére vette a brit parlament annak a petíciónak a tárgyalását, amelynek kezdeményezői azt követelik a brit kormánytól, hogy vonja vissza Donald Trump állami látogatásra szóló meghívását.

A petíció a hétvégén indult annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a már bejelentett és Trump által elfogadott meghívás ellenére ne fogadja állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt. A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében múlt heti washingtoni látogatásán.

Az állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a brit uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Évente legfeljebb egy vagy két – igen ritka esetben három – alkalommal hív meg külföldi államfőket az udvar, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen invitálás.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás kezdeményezői szerint Trumpnak lehetőséget kell adni arra, hogy az Egyesült Államok vezetőjeként beléphessen az Egyesült Királyságba, állami látogatásra azonban nem szabadna meghívni, mivel ez “kínos helyzetbe hozná” II. Erzsébet királynőt. A petíció szerint az amerikai elnököt “a nőkkel szemben tanúsított, alaposan dokumentált megvető és közönséges magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa”. A petíció aláíróinak száma kedd délután átlépte az 1,7 milliót, és percenként továbbra is több százan csatlakoznak a támogatókhoz.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír. A londoni parlament alsóházában kedden bejelentették, hogy a képviselők február 20-án tárgyalnak a kezdeményezésről.

A Downing Street szóvivője azonban már előző nap közölte, hogy a brit kormány nem vonja vissza a meghívást, mivel ez populista lépés lenne, és lerombolná a kétoldalú kapcsolatokban elért vívmányokat. A miniszterelnöki hivatal illetékese szerint az Egyesült Államok hatalmas és fontos szövetséges, és Londonnak hosszú távra kell gondolkodnia.

Brit politikusok ugyanakkor nyíltan kifogásolták, hogy az amerikai elnök átmeneti korlátozásokat és tilalmakat rendelt el egyes muzulmán többségű országok állampolgárainak amerikai beutazására. Sadiq Khan, London muszlim polgármestere “szégyenteljesnek és kegyetlennek” minősítette Trump rendeleteit. Khan szerint addig nem szabad vörös szőnyeggel fogadni Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak.

Amber Rudd brit belügyminiszter az alsóház belügyi bizottságának keddi meghallgatásán kijelentette: Trump rendeletei “propagandalehetőséget” kínálnak az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »