Kitekintő.hu

Még mindig jól megy a Volkswagen szekere

A Volkswagen (VW) német járműgyártó csoport növelte árbevételét és nyereségét a január-szeptemberi időszakban, de szerdán kiadott beszámolója szerint nem számít arra, hogy az év egészében több járművet ad el, mint tavaly.

A VW közölte, hogy a piac a világ számos régiójában gyorsabban szűkül a korábban vártnál, ezért a vásárlóknak kiszállított kocsik és egyéb járművek száma a korábban valószínűsített enyhe növekedés helyett valószínűleg csak éppen eléri a tavalyi, történelmi csúcsnak számító 10,8 milliót.

A vállalat kilenc hónap alatt 8,005 millió járművet értékesített, ami 1,5 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 8,131 millióhoz képest. A kereslet főleg Ázsiában csökkent, növekedést Nyugat-Európában és Dél-Amerikában tapasztaltak. A csoporthoz tartozó márkák részaránya az újonnan forgalomba állított személygépkocsik globális piacán 12,7 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 12,2 százalékról.

A társaság árbevétele 186,617 milliárd euró volt, ami 6,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 174,577 milliárd euróhoz képest. Az adózás utáni nyereség 11,154 milliárd euró volt, azaz 19 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elért 9,376 milliárd eurót.

űAz első szakértői magyarázatok szerint a világ legnagyobb autóipari társasága főleg abból profitál, hogy egyre szélesebb körben alkalmazzák az úgynevezett moduláris gyártási technológiát, ami azt jelenti, hogy számos modellnél azonos padlólemezt, kormány- és futóművet, fékrendszert és egyéb berendezéseket, szerelvényeket használnak, ami csökkenti a fejlesztési és gyártási költségeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az egyes márkák eredményei:

Forrás: MTI

Exit mobile version