Kitekintő.hu

Kockázatos játékot játszik a dél-afrikai elnök

epa06966361 (FILE) - South African President Cyril Ramaphosa during a question and answer session about land expropriation in parliament, Cape Town, South Africa, 14 March 2018 (reissued 23 August 2018). According to reports, South African Minister of International Relations and Cooperation, Lindiwe Sisulu wants to communicate with US Secretary of State Pompeo over 'regrettable' remarks US President Donald J. Trump made on South Africa's land reform plans. A major debate around land expropriation without compensation is being waged in the country at present. Parliamentarians are currently debating to amend the constitution to allow for land expropriation. EPA/NIC BOTHMA

Ha Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök komolyan gondolja, hogy megpróbálja bevonzani a külföldi befektetéseket, amire az országának nagy szüksége lenne, akkor azt igen furcsa módon teszi. Kormánya és a hatalmon lévő Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt olyan politikát folytatnak, amely minden bizonnyal aggasztja a külföldi befektetőket, és pontosan azoknak az embereknek árt, akiknek elvileg segíteni akarnak.

A Dél-afrikai Köztársaság gazdasága bajban van. A munkanélküliség elérte a 27 százalékot – illetve ha beleszámoljuk a rendre elutasított álláskeresőket, akkor a 35 százalékot. A költségvetési hiány és a folyó fizetési mérleg hiánya növekedett. Az ásványi anyagok iránti kereslet csökkenése és az emelkedő olajárak miatt ráadásul az afrikai országot érzékenyen érinti Törökország líra-válsága, amely megrémítette a külföldi kötvénytulajdonosokat. Nem csoda hát, hogy a „Ramaphoria”-ként emlegetett jelenség, amely Jacob Zuma korábbi elnök februári távozását követte, mára elhalványult.

Ramaphosa ugyanis sokáig élvezte a nép bizalmát, lévén hangsúlyozta Dél-Afrika gazdasági növekedésének, az idegenforgalom, illetve a fiatalok foglalkoztatásának szükségességét. Ezeket az ígéreteket többnyire az ellenzéki pártok is pozitívan értékelték, és remélték, hogy az új elnök valódi változást hoz, ugyanakkor fennállt annak a lehetősége, hogy ugyanazokat a hibákat követi majd el, mint Jacob Zuma, akinek hírnevét korrupciós botrányok sora tépázta meg.

Természetesen a Zuma-évek katasztrófáinak rendbe tétele nem megy egyik napról a másikra, Ramaphosa azonban most azzal fenyeget, hogy ezt a feladatot még nehezebbé teszi azáltal, hogy lepaktál a populistákkal, így pedig gazdasági bizonytalanságot teremt és aláássa a befektetői bizalmat.

Az elnök leghibásabb javaslata egy olyan alkotmánymódosítás, amely lehetővé tenné, hogy egyes földterületeket kompenzáció nélkül kisajátítsanak. Dacára annak, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzései a földek elkobzásáról és a gazdák elleni támadásokról meggondolatlanok és pontatlanok, Ramaphosa javaslata felzaklathatja a befektetőket, és ezáltal veszélyeztetheti Dél-Afrika kereskedelmi előnyeit az Egyesült Államokkal az AGOA (African Growth and Opportunity Act – Afrikai növekedés és lehetőség törvény) égisze alatt, amely egy 2000-ben elfogadott kereskedelmi törvény, és ami az arra jogosult szubszaharai országok számára hivatott megkönnyíti az amerikai piacra történő bejutást.

  • Trump szokása szerint Twitteren okoz zűrt
Az amerikai elnök szerda este mikroblogján arról írt, hogy felkérte Mike Pompeo külügyminisztert, hogy „szorosan tanulmányozza a dél-afrikai földek és farmok elkobzását és kisajátítását, valamint a farmerek elleni tömeges gyilkosságokat”.

A Reuters szerint Trump Twitter-üzenete a konzervatív Fox News televízión sugárzott egyik műsorra lehetett válasz, amelynek fő témája a dél-afrikai földkérdés, és a fehér farmerek ellen elkövetett gyilkosságok voltak. A dpa német hírügynökség emellett fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Trump Twitter-bejegyzésével ellentétben nem koboztak el földet fehér farmerektől, a földkérdésről jelenleg élénk társadalmi vita zajlik, és egy parlamenti bizottságot is létrehoztak nyilvános meghallgatásokra.

Mindettől függetlenül Dél-Afrikában a mezőgazdasági földterületek eloszlása továbbra is nagyon egyenlőtlen: a fehérek – azaz a lakosság 9 százaléka – kezében van a magántulajdonban lévő mezőgazdasági területek több mint kétharmada. Ráadásul a már újra szétosztott földterületek 70 százaléka parlagon hever, köszönhetően annak a politikának, amely miatt a fekete gazdák nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel az új birtokok megművelésére.

A földtulajdonnal kapcsolatos bizonytalanságok fokozódása a beruházások csökkenését és a termelés károsodását vonzza maga után, végül pedig növeli az élelmiszerek költségeit a legszegényebbek számára. Az újbóli elosztás önkényes felgyorsítása helyett az elnöknek elsősorban arra kellene összpontosítania, hogy egyáltalán működjön a folyamat.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök egy kérdésre válaszol a parlamentben Fokvárosban 2018. március 14-én (újra kiadva 2018. augusztus 23-án). (EPA/NIC BOTHMA)

Hasonló faji egyenlőtlenséggel és megosztottsággal találkozhatunk egyébként a bányászati szektorban is. Dél-Afrika rendelkezik a világ legnagyobb platina és mangán tartalékával, valamint más értékes erőforrásokkal, amelyeknek termelése együttesen a gazdasági teljesítmény 7 százalékát teszi ki. Ám a nyersanyagárak csökkenése és a költségek növekedése miatt ez aligha a legjobb időpont egy új bányászati charter bevezetésére, amely szigorúbb kötelező előírásokat jelentene a vállalatok számára, beleértve a közösségek és munkavállalók 5 százalékos tulajdoni hányadát.

Ramaphosa indítékai elég nyilvánvalóak: ő és pártja nyomás alatt állnak, hogy elegendő támogatottságot szerezzenek a jövő évi választásokon. Az elnöknek meg kell küzdenie az ANC-n belüli megosztottsággal, valamint a párton kívüli radikális politikusokkal, kezdve a párt egykori tagjával, Julius Malemával, aki ékes szószólója a földelkobzásnak, valamint az ingyenes egyetemi oktatást és a dél-afrikai központi bank államosítását is támogatja.

Malema nem burkoltan uszít a nem őshonos lakosság ellen. Egy 2016-os beszédében például úgy fogalmazott: nem szólít fel senkit a fehérek lemészárlására, „legalábbis egyelőre”. Nem csoda, hogy ilyen felszólalásaival pártja, a Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) könnyedén képes magához csábítani az egyébként az ANC fő bázisát adó vidéki, kevésbé iskolázott, szegényebb fekete szavazókat.

A Demokratikus Szövetség (DA), az ANC másik nagy riválisa két évvel ezelőtt jelentős győzelmeket ért el a helyhatósági választásokon. Ramaphosa most amiatt aggódhat, hogy az általa indított korrupciós nyomozás visszaüthet, emlékeztetve a szavazókat az ANC korábbi gonosztetteire.

A külföldi befektetések iránti igény azonban jó ok lenne arra, hogy az elnök ellenálljon a populizmus csábításának. Ramaphosa és az ANC számára az jelentene eredményeket és újabb szavazókat, ha:

Az apartheid évtizedeiben mélyen beágyazott egyenlőtlenségek kezelése tehát bizonyítékokon alapuló jogorvoslatokat igényel, nem pedig populista játszmákat.

Forrás: Bloomberg / Wikipédia / MTI/Reuters/dpa

Exit mobile version