Megindul a lejtőn a Dél-afrikai Köztársaság?

Nyolc év óta először recesszióba csúszott a Dél-afrikai Köztársaság gazdasága, miután a január-márciusi időszakban már a második egymást követő negyedévben csökkent a hazai össztermék (GDP) az előző három hónaphoz képest.

A statisztikai hivatal kedden kiadott jelentése szerint a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal esett vissza január-márciusban negyedéves szinten, azaz romlott a helyzet a tavalyi utolsó negyedévben mért 0,3 százalékos csökkenéshez képest. 2009 második negyedéve óta először fordult elő, hogy két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP a Dél-afrikai Köztársaságban, bár elvétve akadt egy-két negyedév, amikor csökkent a gazdaság teljesítménye.

A Reuters által megkérdezett elemzők 0,9 százalékos növekedésre számítottak az első negyedévről. Az első negyedévben a kereskedelmi forgalom 5,9 százalékkal csökkent, emellett az elektromos energia termelésének 4,8 százalékos és a feldolgozóipar kibocsátásának 3,7 százalékos visszaesése húzta le a gazdaság teljesítményét. A szolgáltatási szektor – ideértve a pénzügyi ágazatot, a közlekedést, a kereskedelmet, a kormányzati és a személyi szolgáltatásokat – is zsugorodott, 2009 második negyedéve óta először, mégpedig 2 százalékkal.

A tavalyi nehéz év után viszont kivételként növekedett a bányaipar, 12,8 százalékkal és a mezőgazdaság is, 22,2 százalékkal.

Az afrikai kontinens legiparosodottabb országának gazdasági teljesítménye éves összevetésben 1,0 százalékkal növekedett január-márciusban, szemben az előző negyedévben mért 0,7 százalékkal.

A csalódást keltő GDP-adatok közzététele után a dél-afrikai fizetőeszköz, a rand árfolyama tovább gyengült a dollárhoz képest, napi mélypontján 1,15 százalékos mínuszban forgott, így egy dollárért már 12,69 randot kellett adni.

Két hónappal a piacok és a befektetők bizalmát élvező pénzügyminiszter menesztése után tovább növekszik a nyomás a kormányon, hogy tegyen intézkedéseket a növekedés gyorsítására, ha valóban el akarja kerülni, hogy a nagy hitelminősítő intézetek tovább rontsák az ország államadós-besorolását.

A gyenge gazdasági növekedés és a súlyos belpolitikai feszültségek miatt a nagy nemzetközi hitelminősítők közül az S&P április elején a bóvli kategóriába süllyesztette a Dél-afrikai Köztársaság államadós-besorolását. A Fitch Ratings pár nappal később ugyancsak befektetésre már nem ajánlott, spekulatív szintre rontotta az ország adósbesorolását. A Moody’s Investors Service még az alsó középkategóriájú államadósok (“Baa2” szint) között tartja nyilván Dél-Afrikát, de a valószínűleg leminősítést eredményező felülvizsgálatot elindította.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »