Kitekintő.hu

A líra zuhanása mellé még egy kis vámemelést is kap Törökország

epa06940776 A handout photo made available by Turkish President Press Office shows Turkish President Tayyip Erdogan greeting supporters after the Friday prayer in Bayburt city, Turkey, 10 August 2018. Reports state Erdogan called on the Turkish people to convert their hard currency and gold into lira in an aim to support his country's currency that dropped by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. Turkish Lira hit a record low on 10 August against the US dollar after US President Donald Trump announced he had authorized a doubling of steel and aluminum tariffs on Turkey, deepening the dispute between the two countries. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot – természetesen Twitteren. A líra a hírre hirtelen 6,77-ig gyengült a dollárral szemben. 

Twitter-bejegyzésében az elnök leszögezte: már utasítást is adott az alumínium 20 százalékos, az acéláruk 50 százalékos vámjának kivetésére.

„Kapcsolatunk Törökországgal jelenleg nem jó” – írta mikroblogjában Trump. 

A döntésre több mint egy héttel azután került sor, hogy Washington szankciókkal sújtotta a török kormány két miniszterét, mert Ankara nem hajlandó szabadon bocsátani a két éve fogvatartott Andrew Brunson amerikai lelkipásztort.

Az 50 éves, észak-karolinai lelkipásztor több mint húsz éve él Izmirben és a két évvel ezelőtti puccskísérlet után tartóztatták le, azzal vádolva, hogy támogatja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát és kémkedik az Egyesült Államok javára. Nemrégiben a börtönből házi őrizetbe helyezték, az amerikai kormány azonban a feltételek nélküli azonnali szabadon bocsátását követeli.

A héten Sedat Önal külügyminiszter-helyettes vezetésével török küldöttség tárgyalt Washingtonban a két ország közötti feszültség enyhítése érdekében, a feleknek azonban nem sikerült áttörést elérniük. A tárgyalásokról nem adtak ki közleményt, és Heather Nauert külügyi szóvivő cáfolta azokat a török sajtóértesüléseket, amelyek szerint valamilyen megállapodás született.

A török elnöki sajtóosztály által közreadott fotón a török elnök, Tayyip Erdogan üdvözli támogatóit a pénteki ima után Bayburt városában, Törökországban, 2018. augusztus 10-én. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

A török líra zuhanása ezután kapcsolt magasabb fokozatba és jelenleg is tart, ma napi mélypontján már 6,77 török lírát kellett adni egy amerikai dollárért, jelenleg 6,37 körül folyik a kereskedés.

Május végén még „csak” a 4,50-es szint körül mozogtak az árfolyamok, de a líra már hosszú évek óta folyamatosan csökkenő pályán áll, 2011 májusában még 1,5 körül állt a dollár / líra árfolyam, azaz 7 év alatt értékének több mint háromnegyedét elvesztette. Ha ehhez hozzátesszük, hogy mind a török állam, mind a török vállalati szektor jelentős dollár adóssággal rendelkezik, máris képet kaphatunk arról, mekkora a baj az országban.

  • Előzmények:

Forrás: MTI / Kitekintő

Exit mobile version