Kitekintő.hu

Elon Musk egy éven belül fellőné a Mars-rakétát

A Tesla és a SpaceX alapítója a South by Southwest (SXSW) konferencián arról beszélt, hogy a tervezett Mars-rakéta már 2019 közepére készen fog állni az első útjára.

Musk meglepetés interjút adott a texasi Austinban rendezett éves technológiai és kulturális fesztiválon vasárnap. A milliárdos azt mondta a résztvevőknek, hogy „már építjük az első bolygóközi hajót, és azt hiszem, ez már a jövő év első felében képes lesz rövidebb utazásokra”.

Ugyanakkor azt maga Elon Musk is nevetve ismerte el, hogy sokak szerint az ő célkitűzései legendásan optimisták – elég, ha a Falcon Heavy-re gondolunk, amit eredetileg 2013-ban terveztek fellőni, és végül csak idén februárban sikerült.

Fellövik a SpaceX Falcon Heavy nevű rakétáját a floridai Cape Canaveralban működő Kennedy Űrközpontból 2018. február 6-án. (EPA/CRISTOBAL HERRERA)

A SpaceX Big Falcon rakétarendszere (BFR) várhatóan képes lesz a bolygóközi közlekedésre, valamint teljesen újrafelhasználható lesz. Musk reméli, hogy ha a BFR-t sikeresen fellövik, mások is elhiszik majd, hogy a Marsra történő utazás lehetséges, és követik a példáját.

Elon Musk célja az, hogy 2022-ig felküldjön egy rakományt a vörös bolygóra. A vállalatvezér tervei szerint az első asztronauták 2024-ben indulhatnának a Marsra, két évvel azután, hogy a bolygóközi szállítórendszer első űrhajói leszállnának ott. A SpaceX végső célja pedig egy emberi kolónia költöztetése a Marsra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Exit mobile version