Oroszország kivár, nem alapoznak Trump ígéreteire

Moszkvának és Washingtonnak vannak közös érdekei – hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Krasznojarszkban, egyúttal megkerülve azt a kérdést, hogy Oroszország az Egyesült Államok barátjává válhat-e.

„Feltétlenül vannak egybeesések az érdekek között, és vannak részletek, amelyekben azok homlokegyenest eltérnek” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy ezt „teljesen normális gyakorlatnak” tarja.

Peszkov Donald Trumpnak a kongresszus két háza előtt elmondott keddi beszédére reagált, amelyben amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész új barátokra lelni és közös érdekek alapján új partneri viszonyokat kialakítani.

A Kreml szóvivője szerint Moszkva türelmesen várja, hogy Trump kijelentéseit konkrét lépések kövessék, „amelyek értésünkre adják majd, hogy mire kell és lehet orientálódnunk”.

  • Együttes fellépés a terrorizmus ellen
Peszkov a két ország közötti együttműködés lehetséges területei közül első helyen a terrorizmus elleni harcot nevezte meg. „Nem lehet hatékonyan fellépni a terrorizmus ellen, ha a legnagyobb országok, mint az Egyesült Államok és Oroszország, nem működnek együtt” – hangsúlyozta.

Mint mondta, a Kremlt nem lepte meg, hogy a Trump az amerikai kongresszus két háza előtt elmondott beszédében egyszer sem említette meg Oroszországot. „Nem, ez nem meglepő. Ő (Trump) az Amerikai Egyesült Államok elnöke és természetes, hogy amerikai ügyekkel foglalkozik” – hangoztatta, hozzáfűzve, hogy Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök „az orosz ügyekkel foglalkozik”, ami „abszolút normális”.

Líbiáról szólva Peszkov kijelentette: Oroszország abban érdekelt, hogy az észak-afrikai országban a „barbár” külső beavatkozást követően mielőbb helyreálljon a szilárd hatalom. Ugyanakkor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy fogadja-e majd személyesen Putyin Fájez esz-Szarrádzsot, a líbiai egységkormány vezetőjét, aki az elkövetkező két napban Moszkvában tárgyal majd.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »