Kitekintő.hu

Az oroszok is menekülnének a putyini káosz elől

A Google Trends adatai azt mutatják, hogy a napokban több orosz keres rá a „hogyan hagyjuk el Oroszországot”-kérdésre, mint az elmúlt 18 év során bármikor. Sokan el is indultak; ők Finnországba szeretnének átjutni.

A „politikai menedékjog”, a „kivándorlás”, a „repülőjáratok” és a „vízum” szavak és kifejezések orosz nyelvű keresései mind-mind megugrottak Oroszországban a háború kitörése előtti napokban.

Ez alátámasztja más felmérések eredményeit is; a Levada Center független orosz közvélemény-kutató szervezet szerint az ukrajnai invázió előtti héten a 18 és 24 év közötti oroszok 43%-a akarta végleg elhagyni az országot. Érthető módon azóta ezek a számok rohamosan emelkednek.

Közben országszerte olyan pletykák terjednek, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan hadiállapotot vezet be az ukrajnai invázió elleni tüntetések kezelésére. Ezért aztán sok orosz már el is indult; ők Finnországba szeretnének átjutni.

Az Európába tartó repülőjáratok leálltával Oroszországból csak autóval vagy vonattal lehet kijutni. Vaalimaa-nál (az egyik finn-orosz határátkelőnél) hatalmas kocsisorok alakultak ki, a helsinki vasútállomáson pedig már több olyan, Szentpétervárról érkező vonat is befutott, ami tömve volt oroszokkal.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: The Economist / BBC / Instagram

Exit mobile version