Kitekintő.hu

A hesseni választás is kudarc a német kormány számára

epa07127641 (L-R) Alliance 90/The Greens party leading candidate Tarek Al-Wazir, The Left (Die Linke) party leading candidate Janine Wissler, Social Democratic Party (SPD) leading candidate Thorsten Schaefer-Guembel, German journalist Ute Wellstein, Prime Minister of Hesse, Volker Bouffier of the Christian Democratic Union (CDU) party,Free Democratic Party (FDP) leading candidate Rene Rock and Alternative fuer Deutschland (AfD) party leading candidate Rainer Rahn, take part in a TV show during the Hesse state elections in Wiesbaden, Germany, 28 October 2018. According to the Statistical Office of Hesse some 4.4 million people were eligible to vote in the regional elections for a new parliament in the German state of Hesse. EPA/OLIVER DIETZE / POOL

Javítani kell a német szövetségi kormány teljesítményén – hangsúlyozták vasárnap este a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Hessen tartományban rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson elszenvedett veszteségekből adódó tanulságot levonva.

Andrea Nahles, az SPD elnöke pártja berlini székházában tett nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a szövetségi kormány állapotát, és kiemelte, hogy a szövetségi szintű politika fejleményei nagyban meghatározták a hesseni választást, amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. Mint mondta, az SPD-nek jobban ki kell dolgoznia politikai profilját, világossá kell tennie a választók előtt, hogy milyen célokért küzd.

A CDU-val és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt alkotott szövetségi kormányban is sürgős változtatásokra van szükség. Ki kell dolgozni egy „menetrendet” – munkatervet – , amelyhez mindhárom kormánypártnak tartania kell magát.

A ciklus félidejére – 2019-re – időzített számvetésen pedig e tervnek a végrehajtása alapján kell döntést hozni arról, hogy érdemes-e tovább folytatni a kormányzást – mondta a szociáldemokraták vezetője. Mint megjegyezte, arra számít, hogy a koalíciós partnernél, a CDU/CSU pártszövetségnél „tartalmi és személyi” következményei lesznek az utóbbi két tartományi választásnak, a hesseni és az október közepén tartott bajorországi Landtag-választásnak.

Azonban az SPD nem várhat arra, hogy a partnerek rendezzék soraikat és a közös kormány mintegy magától „visszaálljon a munkaüzemmódba”, hanem gondoskodnia kell arról, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjék. Ezt szolgálja a „kötelező érvényű menetrend”, amelyről az SPD elnöksége már hétfőn megtárgyal egy javaslatot – mondta Andrea Nahles.

Az eredményekről

A vasárnapi választáson a CDU több mint ötven éve a leggyengébb eredményt érte el, de továbbra is messze a legnagyobb politikai erő Hessenben, és ismét kormányt alakíthat eddigi partnerével, a Zöldekkel. Az SPD szintén súlyos veszteségeket szenvedett el, támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

A hétfő hajnalban közzétett hivatalos előzetes végeredmény szerint a CDU a szavazatok 27 százalékát szerezte meg. Ez több mint 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 38,3 százalékhoz képest, és a leggyengébb eredmény az 1966-os 26,4 százalék óta.

A második helyen az SPD áll a szavazatok 19,8 százalékával, ez minden eddiginél gyengébb eredmény, és szintén 10 százalékpontot meghaladó visszaesés az öt évvel ezelőtti 30,7 százalékhoz képest.

A Zöldek ugyancsak 19,8 százalékot szereztek, mindössze 94 szavazattal maradtak el az SPD-től: listájukra 570 166 voks érkezett, a szociáldemokraták listájára pedig 570 260. A hagyományosan baloldali irányultságú, de egyre inkább a politikai spektrum közepe felé húzódó ökopárt története legjobb eredményét érte el, és 8,7 százalékponttal növelte támogatottságát az öt évvel ezelőtti 11,1 százalékhoz képest.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékos eredménnyel került be a wiesbadeni Landtagba. Öt éve még nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,1 százalékát szerezte meg, ehhez képest 9 százalékponttal erősödött. A 2013-ban alapított AfD így már mind a 16 tartományban rendelkezik törvényhozási képviselettel.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 7,5 százalékát gyűjtötte össze, ami 2,5 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti 5 százalékhoz képest. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 6,3 százalékot szerzett, ez 1,1 százalékpontos növekedés a 2013-as 5,2 százalékhoz viszonyítva.

A pártok vezető jelöltjei részt vesznek egy televíziós beszélgetésen a hesseni tartományi választás alatt. Balról jobbra: Tarek Al-Wazir (Zöldek), Janine Wissler (Baloldal), Thorsten Schäfer-Gümbel (SPD), Ute Wellstein német újságíró, Volker Bouffier (CDU), René Rock (FDP) és Rainer Rahn (AfD). EPA/OLIVER DIETZE / POOL

A választási részvételi arány 67,3 százalékra süllyedt az öt évvel ezelőtti 73,2 százalékról. A wiesbadeni Landtagnak az úgynevezett többletmandátumok révén az eddigi 110 helyett 137 tagja lesz:

A CDU csalódott az eredmény miatt

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára ugyancsak a pártja berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU a fájdalmas veszteségekkel együtt is változatlanul az első számú politikai erő Hessenben, és megkapta a felhatalmazást egy új tartományi kormány megalakítására. A párt azonban „természetesen nem elégedett”, hiszen támogatottsága csökkent, az országos választói támogatottságát jelző közvélemény-kutatási adatok pedig „csalódást keltőek” – fogalmazott a kereszténydemokraták főtitkára.

„Az okok ismertek, az egyik közülük egész biztosan a nyilvánosságban kialakult kép a nagykoalícióról”, a CDU/CSU és az SPD szövetségi kormányáról  – tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer. Aláhúzta: a szövetségi kormány „jól dolgozik, de sikereit gyakran elhomályosítják a belső viták, ezért javulnunk kell, jobbnak kell lennünk, a választók és a párttagok is elvárják tőlünk, hogy az eddiginél jobban dolgozzunk a kormányban és a pártban”.

A kormányban „új munkakultúrát” kell kialakítani, és ki kell választani három „nagy projektet”, amelynek megvalósításán mindhárom kormánypárt nagy összpontosítással és elszántsággal dolgozik – mondta.

A hesseni miniszterelnök a folytatásra készül

Hessen német tartomány konzervatív kormányfője, Volker Bouffier arra készül, hogy a vasárnapi tartományi választásokat követően is ő fogja vezetni a tartományi kormányt – derült ki a politikus vasárnap esti reagálásából.

„Továbbra is világos, hogy a miénk a legnagyobb frakció” – hangsúlyozta a politikus, aki egyúttal bejelentette, hogy egyeztetést kezdenek a többi párttal, kivéve a szociáldemokratáktól balra álló Baloldalt és az CDU-tól jobbra elhelyezkedő AfD-t.

A politikus fájdalmas veszteségnek nevezte, hogy a párt 5 évvel ezelőtti eredményéhez képest több mint 10 százalékpontot veszített támogatásából, ennek ellenére kijelentette, hogy azt a célt sikerült elérni, hogy a CDU nélkül ne lehessen kormányt alakítani Hessenben.

A történelmi rekordnak számító eredményt elérő Zöldek frakcióvezetője, Mathias Wagner úgy értékelte a választást, hogy pártja világos felhatalmazást kapott arra, hogy a tartomány következő kormányában is helyet kapjanak. A Zöldek eddig a CDU-val koalícióban irányították Hessent.

A szövetségi szinten a konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták helyi csúcsjelöltje csalódottságának adott hangot, miután a párt szintén több mint tíz százalékpontot veszített támogatottságából a 2013-as voksolás óta. Thorsten Schäfer-Gümbel szerint a szövetségi kormány rossz megítélése is felelőssé tehető azért, hogy a párt rosszul szerepelt a tartományi választásokon. A felmérések is azt mutatják, hogy a hesseni választók a szövetségi kormány munkáját megítélve adták le szavazataikat a tartományi választáson.

A politikai paletta jobb szélén található AfD vezetője, Jörg Meuthen értékelése szerint pártja elérte kitűzött célját Hessenben, ezért elégedett az eredménnyel. Mint mondta: jelenleg nem lát lehetőséget az együttműködésre a konzervatív CDU-val, ezért „jó, konstruktív” ellenzéki szerepre készül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Exit mobile version