Kitekintő.hu

Közeledik egymáshoz Kína és Japán

Szorosabb együttműködésre van szükség, „új történelmi irányba” kellene elmozdítani a japán-kínai kétoldalú kapcsolatokat a világban egyre fokozódó bizonytalanságok közepette – javasolta pénteken Hszi Csin-ping kínai államfő a Pekingbe látogató Abe Sindzó japán kormányfőnek.

Kínát és Japánt egyre szélesebb körben fűzik össze közös érdekek és közös aggodalmak – jelentette ki a kínai elnök. Mindkét országnak alapvető érdeke a kétoldalú viszony mélyreható és stabil fejlődése – tette hozzá.

2011 óta ez volt az első hagyományos formájú kínai-japán csúcstalálkozó. Abe Sindzó 2012-ben került hatalomra, amikor a japán-kínai viszonyt erőteljesen beárnyékolta a kelet-kínai-tengeri szigetek miatti területi viszály, amely máig vita forrása maradt a két ország között.

Abe Sindzó háromnapos látogatást kezdett pénteken a kínai fővárosban. Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott találkozója után újságíróknak elmondta: egyetértettek abban, hogy új gazdasági együttműködési modell kialakítására van szükség, amelynek keretében erősíteni akarják a közös munkát egy sor területen, a pénzügyektől az innovációig, illetve közös infrastrukturális beruházásokra készülnek harmadik országokban. Abe Sindzó kiemelte: az eddigi versengés után a japán-kínai kapcsolatok új szakaszba, az együttműködés korszakába léphetnek át.

Peking, 2018. október 26.
A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Abe Sindzó japán kormányfő (b) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök kezet fog sajtóértekezletének végén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. október 26-án.
MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Az év eleje óta Kína és Japán láthatóan igyekszik erősíteni a gazdasági kapcsolatokat, miután Donald Trump amerikai elnök egy ideje vámok bevezetésével fenyegetőzik az amerikai kereskedelmi deficit mérséklése érdekében. A pénteki találkozó után a kormányfők hangsúlyozták, hogy elkötelezettek a szabadkereskedelem mellett, szembehelyezkedve így Trump protekcionista intézkedéseivel.

A japán kormányfő látogatása alatt mintegy 500, összesen 18 milliárd dollár értékű új üzleti megállapodást ütöttek nyélbe, amit a felek a jövőbeli kétoldalú együttműködés „fényes kilátásainak” bizonyítékaként emeltek ki.

Több japán vállalat, köztük a Toyota autógyár is, reménykedik abban, hogy a Kínához fűződő viszony normalizálása versenyképesebbé teheti őket az amerikai és európai riválisokkal szemben. Peking pedig abban bízik, hogy elnyerheti Tokió támogatását is az Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezéséhez.

Forrás: MTI/Reuters/Kyodo

Exit mobile version