Kitekintő.hu

Új választási rendszer kellene az olasz patthelyzet feloldásához

epa06583255 Democratic Party (PD) leader Matteo Renzi leaves a press conference in Rome, Italy, 05 March 2018. Italy's former Premier Matteo Renzi announces his resignation as Democratic Party chief after poor results in the 04 March general elections. The anti-establishment 5-Star Movement (M5S) and the anti-migrant, Euroskeptic 'League' party were the big winners while the ruling centre-left Democratic Party (PD) was the big loser in a vote that produced a hung parliament and is speculated by media will move PD leader Matteo Renzi to announce his resignation as party leader. The M5S came out as Italy's top party with 32 percent of the vote with over half of the ballots counted, about two percent more than it had been polling before the election. EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Új választások kiírásának ötletét vetette fel Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje hétfőn, miután Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára határozott nemet mondott az M5S-szel alakítandó közös kormány lehetőségére.

Luigi Di Maio a Facebook-profilján megosztott videón bejelentette, minél előbb új választásokat kell tartani Olaszországban. Hangsúlyozta, felkéri Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét, menjenek együtt az államfőhöz, hogy már júniusban az olaszok ismét az urnákhoz tudjanak járulni.

„Számomra nincs más megoldás: amilyen gyorsan csak lehet, új választásokat kell tartanunk” – mondta Di Maio. „Sose gondoltam, hogy egyszerű lesz. De sose képzeltem volna, hogy lehetetlen” – tette hozzá.

Az M5S miniszterelnök-jelöltje szerint nincs más megoldás, miután először a Liga, majd a PD is nemet mondott az M5S-szel való közös kormányzásra. Luigi Di Maio hozzátette, hiába lett (több mint 32 százalékkal) az M5S a legnagyobb párt a március 4-i parlamenti választásokon, az Olaszországban „változást akaró kormány megalakítása lehetetlennek bizonyult”.

A Liga korábban azért mondott nemet, mivel az M5S kizárta, hogy a jobbközéphez tartozó, Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) is részt vegyen a kormányalakításban.

A PD nevében pedig Matteo Renzi volt főtitkár egy televíziós interjúval üzente meg, hogy ellenzi a PD és az M5S közti kormányalakítást, és nem szavaz bizalmat az M5S-nek. Matteo Renzi elutasítása megszakította a két párt közötti közeledést. Április 26-án az M5S kormányszerződést ajánlott a PD-nek, ennek megvitatására pedig a balközép párt május 3-ra összehívta vezetőségét – Matteo Renzi egyoldalú állásfoglalása azonban azonnali vitát robbantott ki a PD-ben.

Matteo Renzi volt miniszterelnök, a PD volt főtitkára a lemondását bejelentő sajtótájékoztatón Rómában, 2018. március 5-én. Renzi a PD gyenge választási eredményeit követően döntött úgy, hogy lemond főtitkári tisztségéről. EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Renzi a maga részéről szintén ajánlatot tett az M5S-nek, hogy a PD-vel és a Ligával közösen dolgozzanak ki új választási rendszert.

Luigi Di Maio mostani felkérését Matteo Salvini, a Liga vezetője ismét elutasította, hangoztatva, hogy nem kell új választásokat tartani, mivel március elején az általa vezetett jobbközép koalíció kapta több mint 37 százalékkal a legtöbb szavazatot, és a Liga készen áll a kormányzásra.

Ezzel egy időben a jobbközép nyerte a Friuli-Venezia Giulia tartományban vasárnap tartott választásokat. A hétfőn közölt eredmények szerint a szavazatok több mint 57 százalékával a jobbközép jelöltje, Massimiliano Fedriga lett az északkelet-olaszországi tartomány elnöke.

A Liga több mint 35 százalékot szerzett, az M5S viszont csak 11,7 százalékot kapott, amely messze elmarad a pártnak a tartományban a március 4-i parlamenti választásokon elért 24 százalékos eredményétől. A jobbközép egy héttel ezelőtt Molisében is megnyerte a tartományi választást. 

Elemzők rámutattak, hogy a már lassan két hónapja tartó kormányalakítási procedúra felőrli az M5S erejét, miközben a jobbközép erősödik, a PD-ben pedig továbbra is Matteo Renzi diktál, így a belső viták miatt a PD akár szét is szakadhat.

Sergio Mattarella államfő korábban világossá tette, hogy nem akar azonnali újabb választást. A júniusi voksolás amúgy is kivitelezhetetlennek tűnik. Ha létre is jönne a politikai konszenzus az új választáshoz, a legvalószínűbb időpont valamikor idén ősszel lehetne, de előzőleg Mattarella valószínűleg megpróbálna egy egységkormányt tető alá hozni, amely kidolgozna egy választási reformot. Di Maio és a Liga azonban eddig elutasította egy szakértői kormány felállításának gondolatát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Exit mobile version