Már a koalíciós tárgyalások előtt repedezik az olasz jobbközép szövetsége

Matteo Salvini az olasz jobbközép vezetőjeként kijelentette, hogy egyedül a választásokon vesztes balközép Demokrata Párttal (PD) nem akar együtt kormányozni, az Öt Csillag Mozgalommal történő együttműködést nem veti el. A jobbközép másik nagy pártja viszont ezt árulásnak tekintené.

Olaszország a kormányváltás nyomán is az EU tagja marad, de irányváltásra van szükség egyebek között az európai migrációs politikában, mivel Itália nem válhat menekülttáborrá – jelentette ki Matteo Salvini a Liga és a parlamenti választásokon győztes olasz jobbközép koalíció vezetője szerdán Rómában a külföldi újságírók előtt.

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a március 4-i választásokon a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerzett jobbközép vezetőjeként a kormányfői székbe készül. Hozzátette, egyedül a választásokon vesztes balközép Demokrata Párttal (PD) nem akar együtt kormányozni.

„Minden más elképzelhető” – jelentette ki arra utalva, hogy nem zárja ki a legerősebb párt Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való koalíciót. Hangsúlyozta azonban, hogy ebben az esetben nem a Liga, hanem az egész jobbközép koalíció – az ehhez tartozó Hajrá Olaszországgal (FI) és az Olasz Testvérekkel (FdI) – lépne kormányzási szövetségre az M5S mozgalommal.

Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

Matteo Salvini hangsúlyozta, ha a Liga és a jobbközép kerül kormányra, Olaszország az EU tagja marad, de alapvető dolgokban irányt kell változtatni, például az európai migrációs politikában, mivel Olaszország nem válhat menekülttáborrá. Salvini bejelentette, hogy megkezdi az egyeztetést a parlamentbe bejutott olasz pártokkal a felső- és alsóház elnökeinek kinevezéséről – elsőként Luigi di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével veszi fel a kapcsolatot.

A tíz nappal ezelőtti választásokkal megszületett új római parlament március 24-én kezdi meg munkáját. Március 27. körül várható a felső- és alsóház elnökének megválasztása, amelyeket a két győztes, a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép koalíció és a legtöbb szavazatot szerzett párt között kellene megosztani. Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje úgy nyilatkozott, az olaszországi kormányalakítás gyorsabb lesz a németnél.

Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke, a Forza Italia politikusa viszont elutasította a Liga-M5S kormány lehetőségét, hangsúlyozva, hogy ez a jobbközép szövetségre szavazó olaszok elárulása lenne. A Forza Italia meghatározó volt a jobbközép győzelmében, az összesített 37 százalékból 14-et ők szereztek meg, annak ellenére, hogy a pártot az adócsalásért ítélettel sújtott Silvio Berlusconi jelölhetetlensége hátrányosan sújtotta.

Silvio Berlusconi, a FI elnöke a választási kampányban többször kijelentette, hogy az M5S megállítására tért vissza a politikai színtérre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »