Kitekintő.hu

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Phenjan, 2018. április 10. Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Ahogy az régóta szokás, az amerikai elnököket politikai és pszichológiai dossziékkal „fegyverzik fel” a kritikus tárgyalások előtt. Így most, hogy Donald Trump történelmi találkozóra készül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, a jelenlegi amerikai kormány elemzői is igyekszenek minden lényeges (és lényegtelen) információmorzsát összegyűjteni, amely segíthet részletes képet alkotni arról, hogy milyen ember is Kim valójában.

Mint azt amerikai tisztviselők elmondták a Reutersnek, részben a CIA igazgatójának, Mike Pompeonak a benyomásaira támaszkodnak, aki a közelmúltban Észak-Koreában járt és személyesen tárgyalt a kommunista diktatúra vezetőjével. Pompeo „okos fickóként” jellemezte Kimet, aki „megcsinálja a házi feladatát” a tárgyalások kapcsán.

A Kim-profilt továbbá korábbi beszámolókban összegyűjtött adatokkal is kiegészítik, mégpedig olyan emberek segítségével, akik valamikor kapcsolatba léptek a vezetővel. Ilyen például az NBA egykori sztárjátékosa, Dennis Rodman, Kim egykori osztálytársai egy svájci bentlakásos iskolából, valamint a dél-koreai küldöttek, akik nemrégiben Észak-Koreában jártak. Sőt, az amerikai hatóságok odáig mentek, hogy interjút készítettek számos észak-koreai disszidenssel, valamint olyan másodlagos forrásokhoz fordultak, mint például egy japán sushi szakács emlékiratai, aki egyszer valamikor a Kim családnak dolgozott.

Mindez pedig arra szolgál, hogy frissítsék az amerikai kormány „Kim-aktáját” a diktátor viselkedéséről, indítékairól, személyiségéről és vezetési stílusáról, hogy ezzel is segítsenek Trumpnak kidolgozni egy stratégiát a közelgő tárgyaláshoz.

Ennek ellenére Kim megismerése továbbra is korlátozott – egy „fekete doboz”, ahogy egy amerikai tisztviselő fogalmazott, aki ismeri a profilalkotással kapcsolatos erőfeszítéseket – különös tekintettel a kémek és informátorok hiányára Észak-Koreában, valamint a számítógépes kémkedés nehézségeire, lévén az országban minimális és államilag szabályozott az internethasználat.

Amikor Kim hatalomra került, a CIA azt jósolta, hogy uralma rövid életű lesz. Most, hét évvel később már okos és könyörtelen vezetőként jellemzik. Újabban pedig sok amerikai szakértő el van ragadtatva az észak-koreai vezető békülékeny és kompromisszumkész magatartásától és attól, hogy állítása szerint Phenjan kész felfüggeszteni nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárni nukleáris kísérleti telepét, és diplomáciai úton megoldani a hosszú évek óta tartó konfliktust.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kialakulóban lévő amerikai vélemény hasonló ahhoz, amit sok külső szakértő korábban már hangoztatott: úgy látják, hogy Kim egy „racionális színész”, nem pedig az a „totális őrült”, akinek Donald Trump korábban titulálta. Tény, hogy nemzetközi elismerésre törekszik, de fő célja a „rendszer túlélése” és a családi dinasztia fenntartása, ami azt sugallja, hogy nehéz lesz számára beleegyezni a teljes nukleáris leszerelésbe.

A szakértők elmondása szerint személyiség tekintetében Kim Dzsong Un leginkább karizmatikus nagyapjára, Kim Ir Szenre hasonlít, nem pedig a nyilvánosságtól elzárkózó apjára. Az pedig, hogy húgát az észak-koreai delegáció tagjaként elküldte februárban a Dél-Koreában megrendezett téli olimpiára, valamint hogy felesége a nyilvánosság előtt mutatkozott a dél-koreai küldöttek márciusi látogatása alkalmával, arra utal: Kim meg akarja mutatni emberséges oldalát a világnak.

A szélsőséges észak-koreai titkolózás miatt azonban Kim különleges problémákat okozott az amerikai kémügynökségeknek. Az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója, Dan Coats a hónap elején elmondta: az észak-koreai vezetésről történő információgyűjtés „az egyik legnehezebb feladat” volt az amerikai hírszerzés számára.

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Mint azt a dél-koreai államfő hivatala csütörtökre virradóra közölte, Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-én a két országot elválasztó demarkációs vonalon találkozik Kim Dzsong Unnal. Ennek kapcsán az amerikai szakértők elmondták, hogy az Egyesült Államok élénk figyelemmel követi a Korea-közi eseményt, szorosan tanulmányozza a Kim által kimondott szavakat és az észak-koreai vezető testbeszédét.

Az amerikai hírszerzési elemzők éveket töltöttek Kim családi történelmének, a diktátor beszédeinek, továbbá a róla készült fényképek és videók vizsgálatával, és most elemzik a legfrissebb, dél-koreai és kínai tisztviselőkkel folytatott megbeszélésekkel kapcsolatos képeket és jelentéseket.

Az amerikai tisztségviselők szerint a Kim-profil felvázolása mellett az volt a másik óriási kihívás, hogy meghatározzák, mennyi információt adnak Trumpnak, akinek köztudottan sokszor nincs türelme végigolvasni a részletes tájékoztatókat vagy hosszú dokumentumokat, majd meggyőzni őt arról, hogy „ne hallgasson az alapvető ösztöneire”, amikor majd találkozik Kimmel.

Azonban ha minden összeáll, azaz Kim Dzsong Un komolyan gondolja a békülést, és Donald Trump is képes normálisan kommunikálni, végre valóban elkezdődhet az évtizedek óta tartó konfliktus feloldása a Korai-félszigeten.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Exit mobile version