Kitekintő.hu

A kínai elnök hatalmon maradása érdekében átírják az alkotmányt

epa06563613 (FILE) - Chinese President Xi Jinping at the Diaoyutai State Guest House in Beijing, China, 01 February 2018 (reissued 25 February 2018). China will remove the constitutional restriction for the maximum number of terms the president and vice-president can serve, Chinese media reported on 25 February 2018, paving the way for President Xi Jinping to stay on beyond 2023. EPA/CHRIS RATCLIFFE / POOL

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból azt a kitételt, amely szerint az ország elnöke és az alelnöke csupán két ciklusra választható meg – közölte vasárnap a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A bejelentés egy nappal a központi bizottság háromnapos ülésének kezdete előtt jelent meg, amelyen jelentősebb személyi döntéseket fogadnak majd el más kérdések mellett.

A kínai elnök Hszi Csin-ping Pekingben, 2018. február 1-jén. Kína eltörli az alkotmány azon korlátozását, miszerint az elnök és az alelnök csak legfeljebb kétszer töltheti ki mandátumát. EPA/CHRIS RATCLIFFE / POOL

Hszi Csin-ping jelenlegi államfő évtizedek óta a legnagyobb hatalmú vezető, akinek pártfőtitkári tisztségét tavaly október végén erősítették meg a KKP kongresszusán.

A 19. pártkongresszuson, a tavaly októberi, egyhetes tanácskozás záróakkordjaként a közel 2300 küldött egyhangúlag arra szavazott, hogy rögzítsék a párt alapokmányában “a hszi csin-pingi gondolatot” mint további vezérfonalat “a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus új korszaka” számára.

Mao Ce-tung, a “nagy kormányos” és Teng Hsziao-ping, a kínai gazdasági reformok atyja után Hszi Csin-ping a harmadik pártvezető, akit vezető teoretikusként név szerint is említenek az alapokmányban.

Mao Ce-tung mellé emelte Hszi Csin-pinget a kommunista pártkongresszus

Hszi már a kongresszus előtt nekilátott tekintélyének megszilárdításához, riválisainak háttérbe szorításához, megalapozva az utat programjának megvalósításához, a szigorúbb állami ellenőrzés és az erőteljesebb diplomácia megteremtéséhez. A program része volt az is, hogy teoretikus kérdésekkel kapcsolatos gondolatait a kongresszuson beillesztették a párt alkotmányába, illetve az, hogy tovább erősödjön személyének kultusza.

Mindezek megteremthetik a lehetőségét annak, hogy elnöki mandátumát 2023-at követően is megtartsa és a hatalomban maradjon – írta jelentésében az AP amerikai hírügynökség.

Forrás: MTI/AP/AFP/TASZSZ

Exit mobile version