Kitekintő.hu

Lemondott a német védelmi miniszter

Távozik tisztségéből a német védelmi miniszter. Christine Lambrecht hétfői közleményében azzal indokolta lemondását, hogy a személyére irányuló, hónapok óta tartó médiafigyelem ellehetetleníti az objektív tudósításokat és vitákat a katonákról, a hadseregről (Bundeswehrről) és a német polgárok érdekében hozott biztonságpolitikai döntésekről.

A Bundeswehrt az ország újraegyesítése óta sújtó pénzhiány miatt a védelmi tárca az egyik leghálátlanabb a német kormányban; vezetői gyakran kerülnek bírálatok kereszttüzébe, többek között a hiányos felszerelés és a működésképtelen eszközök, járművek miatt.

Lambrecht azonban egy sor melléfogással is nehezítette helyzetét. Legutóbb azért bírálták, mert újévi videóüzenetében nem lehet hallani a hangját a háttérben mulatozó szilveszterezők tűzijátékai, petárdái miatt.

Az egyelőre nem ismert, hogy ki lehet Lambrecht utódja. Olaf Scholz kancellárnak ismét egy nőt kell jelölnie, ha be akarja tartani azt az ígéretét, miszerint kormányában mindig egyenlő a nő-férfi arány. Tovább nehezítheti a kiválasztást, hogy a szövetségi kormányt alkotó pártok – az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) – megegyezése alapján a védelmi tárcát szociáldemokrata politikus vezeti. Egy nagyobb átalakítással azonban ez a feltétel is módosítható.

Forrás: MTI / ZDF / Instagram

Exit mobile version