Kitekintő.hu

Berlusconi: egyértelműen Salvini az olasz jobbközép vezére

epa07718571 Italian vice president and interior minister Matteo Salvini talks to journalists about the meeting with the Union and Association in Rome, Italy, 15 July 2019. EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét nevezte meg az olasz jobbközép erők új irányítójaként Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke pénteken, aki huszonöt év óta először nevezett meg utódot az eddig általa vezetett koalíció élére.

Berlusconi hangsúlyozta, hogy „a jobbközép vezetője az, aki a legtöbb szavazattal bíró pártot vezeti”. Elmondása alapján „egyértelmű, hogy ha Salvini több mint 30 százalékon áll, akkor ő a vezető”. Megjegyezte, hogy a FI azonban nem azonosul a Ligával, és önálló politikai erő marad.

A felmérések szerint a jobbközép koalícióban a Liga jelenleg 33 százalék körül szerepel, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) támogatottsága túllépte a 7 százalékot, a FI pedig 6 százalékkal a pártszövetség legkisebb tagjává vált.

Berlusconi megerősítette, hogy személyesen jelen kíván lenni a Matteo Salvini által meghirdetett kormányellenes tüntetésen, amelyet a Liga, a FdI és a FI közösen tart szombaton Rómában. „Ez a dolgozó, józan ész vezette Olaszország megmozdulása lesz a kommunistákkal szemben” – jelentette ki Berlusconi az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormányára utalva. A veterán politikus a „lehető legrosszabbnak” nevezte a Giuseppe Conte vezette koalíciót.

A most 83 éves Silvio Berlusconi háromszor is volt Olaszország miniszterelnöke; 1994-től 95-ig, 2001-től 2006-ig, végül pedig 2008 és 2011 között, és az elmúlt 25 évben ő volt az olasz jobbközép politikai erők megkérdőjelezhetetlen vezetője.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Exit mobile version