Kitekintő.hu

A világnak szánt üzenet lehet Kim Dzsong Un lovaglása

epa07923992 An undated photo released by the official North Korean Central News Agency (KCNA) shows Kim Jong-un, chairman of the Workers' Party of Korea, chairman of the State Affairs Commission of the Democratic People's Republic of Korea and supreme commander of the armed forces of the DPRK, riding riding a white horse through the first snow of Paektu Mountain, in Ryanggang, North Korea. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Kim Dzsong Un tanácsadói meg vannak győződve arról, hogy az észak-koreai vezető “nagyszerű műveletet” tervez – közölte az észak-koreai állami média szerdán egy jelentésében, amely áradozó leírást és képeket is tartalmaz arról, ahogy Kim egy fehér lovon fellovagol az ország legmagasabb pontjára, a Pektu-hegy tetejére.

A KCNA állami hírügynökség által kiadott képeken Kim látható, amint egyedül, egy hatalmas fehér ló hátán ülve havas mezőkön és erdőkön halad felfelé a Pektu-hegyen, a Kim-dinasztia spirituális szülőföldjén.

“Vezérünk menete a Pektu-hegyen súlyos jelentőségű, nagy esemény a koreai forradalom történetében” – fogalmaz a KCNA. A közleményben ezután kifejtik, hogy a Kimet kísérő tisztviselők – miután szemtanúi voltak annak, hogy a vezető mélyen elgondolkodott – örömujjongásban törtek ki, mert meg vannak győződve arról, hogy ismét egy “nagyszerű művelet” veszi kezdetét, Kim ismét “csodával árasztja el a világot”, ami “egy újabb lépés lesz a koreai forradalomban”.

Bár a nyilatkozatok alapján nem egyértelmű, hogy a “nagyszerű művelet” mit foglal majd magában, az mindenesetre tény, hogy Kim általában ellátogat a szent hegyre a jelentős politikai döntések előtt. Elemzők szimbolikus jelentőségűnek értékelik a lépést, amely által Észak-Korea azt akarja hangsúlyozni, hogy fel kíván lépni a nemzetközi szankciók, valamint a nukleáris programját érintő nyomás ellen.

“Ez egy kinyilatkoztatás, a dacolás szimbóluma” – mondta Joshua Pollack, a kaliforniai Middlebury Institute of International Studies Észak-Koreával foglalkozó szakértője. “Azt jelzi, hogy a szankciók enyhítésére tett törekvéseknek ezennel vége. Persze az üzenet egyelőre nem egyértelmű, de valószínűsíthető, hogy 2020-ban fordulat következik Észak-Korea hozzáállásában” – fejtette ki.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy fehér ló hátán, amint a Pektu-hegyen lovagol. (EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un 2017 végén is megmászta a Pektu-hegyet, mégpedig mindössze néhány nappal azt követően, hogy sikeres kísérletet hajtott végre Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétájával (ICBM), valamint hetekkel rendkívüli fontosságú újévi beszéde előtt, amelyben megnyitotta az utat a Dél-Koreával fenntartott kapcsolat normalizálása előtt.

Tavaly Kim Mun Dzse In dél-koreai elnököt is felvitte a hegy tetejére történelmi csúcstalálkozójuk keretein belül. Azóta a két ország kapcsolata ismét hűvössé vált.

Mindeközben Kim azt közölte, hogy csak az év végéig hajlandó várni az Egyesült Államokra, hogy változtasson álláspontján.

Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott. Az amerikai tárgyaló-delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját. Az észak-koreai tárgyalófél cserébe az országa ellen hozott szankciók enyhítését kérte, eredménytelenül. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezér idén júniusban tartott újabb, rövid találkozóján a panmindzsoni demilitarizált övezetben már szóba került a tárgyalások újraindítása, azonban az erre tett kísérletek kudarcba fulladtak. A felek legutóbb október elején folytattak megbeszéléseket, ezek azonban igen hamar véget értek, lévén egyikük sem enged az álláspontjából.

Észak-Korea nem tárgyal az USA-val

Több szakértő szerint a KCNA-jelentés retorikájának nagy része a gazdaság körül forog, és azt gyanítják, hogy Észak-Korea hamarosan űrkilövést hajthat végre. Ez ugyanis lehetővé tenné a rezsim számára, hogy kevésbé provokatív módon bizonyítsa gazdasági és technológiai erejét, mint például egy újabb ICBM tesztelése esetén tenné.

A szerdai állami médiajelentés nyelvezete alapján Kim valószínűleg “fontolóra vesz néhány fontos politikai döntést” – erősítette meg Rachel Minyoung Lee, az NK News Észak-Koreával foglalkozó weboldal elemzője.

“A jelentés új mítosznak állítja be Kim lovaglását a szent hegyre, és úgy tűnik, hogy a fehér lóval készült képekkel maximális propagandahatást kívánnak létrehozni” – tette hozzá.

Nos, kíváncsian várjuk, mi sül ki belőle…

Forrás: Reuters / Kitekintő

Exit mobile version