Kitekintő.hu

Jön az amerikai űrhaderő, még több pénz kell

epa06938203 US Vice President Mike Pence speaks on President Trump's push for a space force at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 09 August 2018. In June 2018, the President ordered the Department of Defense to establish the 'Space Force as the sixth branch of the armed forces.' EPA/JIM LO SCALZO

„Elérkezett az ideje, hogy felállítsuk az Egyesült Államok űrhaderejét” – hangsúlyozta a védelmi minisztériumban mondott beszédében Mike Pence amerikai alelnök. Ehhez persze pótlólagos erőforrásokra lesz szükség, az amerikai államadósság pedig már enélkül is meredeken emelkedik.

Mike Pence beszédében vázolta a Donald Trump elnök által korábban már meghirdetett amerikai űrhaderő-programot, és az Egyesült Államok konkrétan meg nem nevezett potenciális ellenségeinek tevékenységére hivatkozva kijelentette: „az Egyesült Államok ezen a téren növekvő fenyegetettséggel néz szembe”.

„Ez lesz az amerikai fölény következő és természetes lépése” – hangsúlyozta Pence. 

Az amerikai alelnök, Mike Pence beszél a Pentagonban, 2018. augusztus 9-én. EPA/JIM LO SCALZO

Hozzátette: az önálló haderőnemként létrehozandó űrhaderő az amerikai haderő jelentős átszervezését igényli és kétpárti támogatással elfogadott pótlólagos erőforrásokra lesz hozzá szükség. Itt viszont vissza kell kanyarodnunk Donald Trump másik – immár véghezvitt – tervéhez, az adóreformhoz.

Az adóreform keretében drasztikusan lecsökkentették az amerikai vállalatok adóterheit, melynek költségét viszont úgy tűnik, mégsem termeli ki a többlet gazdasági növekedés, azt további államkötvény-kibocsátásokkal kell finanszírozni. 2018 második félévére már 769 milliárd dollárnyi kibocsátást terveznek, ami 63%-os (!) növekedést jelent a 2017-es adatokhoz képest.

A teljes amerikai államadósság a Kongresszusi Költségvetési Hivatal becslése szerint a következő tíz évben 50%-kal fog nőni és eléri a 1,5 billió dollárt.

És akkor még egyszer:

… az önálló haderőnemként létrehozandó űrhaderő az amerikai haderő jelentős átszervezését igényli és kétpárti támogatással elfogadott pótlólagos erőforrásokra lesz hozzá szükség.

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Exit mobile version