Kitekintő.hu

Az orosz kormány nem akar népszavazást a nyugdíjreformról

epa06897823 Supporters of left wing movements protest against a government proposed pension reform plan in front of the Russian parliament building in Moscow, Russia, 19 July 2018. The Russian government has brought for adoption into the State Duma a draft for a reform of the pension system, which offers to increase pension age for men from 60 to 65 years, and for women from 55 to 63 years. The State Duma will start the first reading on the day. Placard in picture reads ' The pension reform is funeral during lifetime '. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Elutasította a nyugdíjkorhatár emelése ellen az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja által kezdeményezett népszavazást pénteken az orosz Központi Választási Bizottság.

Ella Pamfilova, a bizottság elnöke kijelentette, hogy maga az ügy referendumra terjeszthető ugyan, de a testületnek jogi kifogásai vannak a kérdés megfogalmazásával kapcsolatban. A kommunisták által előterjesztett kérdés így hangzott:

„Egyetért-e ön azzal, hogy az Oroszországi Föderációban a korhatár, amely feljogosít az öregségi biztosítási nyugdíj kiutalására, nem emelkedhet?”

Pamfilova azt ígérte, hogy a választási bizottság tagjai pozitív választ adnak majd, ha a kezdeményezők új megfogalmazásban terjesztik elő a kérdést. Mint elmondta, a módosítással kapcsolatban tanácsot adott a kommunistáknak. Egy újabb indítványhoz arra van szükség, hogy egy újabb kezdeményező csoport jöjjön létre az ország valamelyik régiójában, amely jóváhagyja és beterjeszti az új szövegezésű kérdést a helyi választási bizottságnak, amely aztán a központi testületnek továbbítja azt.

Ellenzéki tüntetők az orosz nyugdíjrendszer reformja elleni tiltakozáson az orosz parlament előtt 2018. július 19-én, Moszkvában. A táblán az alábbi szöveg olvasható: „A nyugdíjreform egyenlő az élve temetéssel.” EPA/MAXIM SHIPENKOV

Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának jogászai korábban úgy vélekedtek, hogy a kérdés megfogalmazása kifogástalan, mert nem tartalmazott a kormányra való utalást. A vonatkozó orosz jogszabály szerint nem kezdeményezhető népszavazás olyan kérdésben, amely az alkotmány, az alkotmányos törvények, vagy az államhatalom szövetségi szerveinek kizárólagos kompetenciájához tartozik.

A nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó kormányzati terveket Dmitrij Medvegyev kormányfő június 14-én, a labdarúgó vb nyitónapján terjesztette elő. Az elképzelés szerint a korhatárt a nőknél 2034-ig 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiaknál pedig 2028-ig 60-ról 65 évre emelnék fel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A nyugdíjkorhatár tervezett emelése miatt az elmúlt hetekben több nagyvárosban tüntettek – megmozdulások várhatók ezen a hétvégén is -, csökkent Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége és konfliktusok jelentkeztek a kormányzó Egységes Oroszország pártban.

Oroszországban – pontosabban akkor még a Szovjetunióban – 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyhez azóta nem nyúltak. A jelenlegi orosz nyugdíjazási kor a legalacsonyabbnak számít a fejlett világban, ugyanakkor az ország a várható élettartam vonatkozásában is kínosan le van maradva – ez utóbbi leginkább a férfiak esetében feltűnő, ami jelenleg 68 év.

Újraválasztása és újabb beiktatása után, májusban, Putyin rendeleteket adott ki, amelyeknek célja egyebek között a gazdaság fellendítése, az életszínvonal látványos emelése és a szociális ellátás javítása a következő hatéves elnöki ciklusban. Az utasítások megvalósításához azonban a büdzséből – a kormányzat által elismerten – 8 ezer milliárd rubel hiányzik. (Egy rubel jelenleg mintegy 4,40 forintot ér.)

Ennek pótlására Oroszországban 18-ról 20 százalékra fogják növelni az általános forgalmi adót – ezt a parlament alsóháza a héten megszavazta -, és részben emiatt emelik a nyugdíjkorhatárt is.

A korhatár emelését az alsóház július 19-én első olvasatban elfogadta, de az intézkedés mellett egyedül a kormányzó Egységes Oroszország voksolt, az összes többi parlamenti párt nemmel szavazott.

Forrás: MTI / EPA / Kitekintő

Exit mobile version