Kitekintő.hu

Talán nem kerül börtönbe a legújabb katalán elnökjelölt

epa06630998 Catalan politician of Junts per Catalunya, Quim Torra, stands in between media at the prison in Neumuenster, Germany, 26 March 2018. German police on 25 March 2018 detained former Catalan leader Puigdemont after he crossed into Germany from Denmark. Puigdemont is sought by Spain who issued an European arrest warrant against the former leader who is living in exile in Belgium. EPA/SRDJAN SUKI

Katalónia elnöki posztjára Quim Torra katalán parlamenti képviselőt javasolta pártja, a függetlenségi Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) jelöltjeként Carles Puigdemont csütörtökön, aki most éppen Berlinből próbálja egyengetni Katalónia sorsát.

A tavaly októberben leváltott katalán vezetőt Spanyolországban vélhetően bebörtönözték volna, így egy ideig Brüsszelben tartózkodott, majd Németországban, az európai elfogatóparancs újbóli kiadása után fogták el a német hatóságok, így jelenleg Berlinben tartózkodik.

A német bíróság engedékenyebben áll hozzá Puigdemont függetlenségi tevékenységéhez, mint a spanyol kormány, így április elején feltételesen szabadlábra helyezték és egyben közölték, hogy csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján képzelhető el kiadatása Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Berlinben így tehát viszonylagos nyugalomban töltheti napjait a volt katalán elnök, innen tette közzé legújabb videóüzenetét, melyben Quim Torra katalán parlamenti képviselőt javasolta Katalónia elnöki posztjára. Megválasztása meglehetősen sürgős lenne, ugyanis a katalán parlamentnek május 22-ig kell megválasztani az autonóm közösség új elnökét, ellenkező esetben meg kell ismételni a helyi parlamenti választásokat.

Quim Torra, katalán politikus a neumünsteri börtön előtt nyilatkozik a sajtónak 2018. március 26-án, Németországban. A német rendőrség március 25-én fogta el Carles Puigdemont volt katalán elnököt, miután Dániából Németországba lépett át. Puigdemont ellen európai elfogatóparancsot adott ki a spanyol kormány. EPA/SRDJAN SUKI

Quim Torra négy hónap alatt már a negyedik jelölt az elnöki tisztségre Carles Puigdemont, Jordi Sánchez és Jordi Turull után. Elődjeiből azért nem lett elnök, mert a törvényi előírások szerint a jelöltek személyes jelenléte elengedhetetlen a parlamentben a róluk szóló vitában és szavazásnál – Puigdemont azonban külföldön, Sánchez és Turull pedig előzetes letartóztatásban van.

A függetlenségi pártok ugyan múlt héten megszavazták az elnökségről szóló törvény módosítását, hogy lehetővé tegyék egy távollévő jelölt –  konkrétan Carles Puigdemont – újraválasztását, a jogszabályt azonban az alkotmánybíróság villámgyorsan felfüggesztette, így a volt elnök újraválasztásának esélye is elszállt.

Az új elnökjelölt 55 éves, ügyvéd és író, a tavaly december 21-i katalán parlamenti választásokon szerzett képviselői mandátumot, korábban az Ómnium Cultural politikai és kulturális civil mozgalom elnöke is volt.

A korábbi elnökjelöltekkel ellentétben, vele szemben nem zajlik bírósági eljárás a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke péntekre egyeztetést kezdeményezett a barcelonai törvényhozás pártjaival Torra személyéről, amely után várhatóan hivatalosan is jelöli a politikust az elnöki posztra. Ha ez megtörténik, a katalán parlament a jövő héten ülhet össze, hogy meghallgassa és megvitassa a jelölt programját, majd szavazzon róla.

A szavazás első körében az abszolút többség támogatása kell a jelölt megválasztásához, ha ezt nem sikerül megszerezni, két nappal később meg kell ismételni a szavazást, amelyen már elegendő az egyszerű többségi szavazat is.

Forrás: MTI / Kitekintő

Exit mobile version