Kitekintő.hu

Még sok fejfájást okozhat Kínának az indiai-orosz szuperrakéta

A BrahMos Aerospace indiai-orosz közös vállalat kifejlesztett egy olyan fegyvert, ami állítása szerint a világ leggyorsabb szuperszonikus irányított rakétája. A BrahMos névre keresztelt rakétát nemsokára globálisan exportálni kezdhetik, ez pedig potenciális problémát jelenthet Kína számára.

A cég szóvivője az Ázsia legnagyobb légiszalonjaként és repülőnapjaként is fémjelzett Singapore Airshow-n elmondta a CNBC-nek, hogy számos országgal folytattak megbeszélést az ügyben, hozzátéve, hogy a vállalat csak „felelősségteljes” nemzeteknek kívánja értékesíteni a BrahMos-t, amelyek mind Újdelhivel, mind Moszkvával baráti viszonyt ápolnak.

Sok délkelet-ázsiai ország, köztük Malajzia, Indonézia és Vietnam, állítólag érdeklődik a korszerű rakéta megvásárlása iránt, amely közel 300 kilométeres repülési hatótávolsággal rendelkezik. Mivel például Hanoi „aktív résztvevője” a dél-kínai-tengeri vitának, így a rakéták beszerzése kínai szemszögből akár hadüzenetként is felfogható.

„Amennyiben a tranzakció megvalósul, ez bizonyítaná India hajlandóságát arra, hogy felfegyverezzen egy államot Kína küszöbén” – mondta Shashank Joshi, a Royal United Services Institute vezető kutatója.

Bár Narendra Modi indiai miniszterelnök adminisztrációja tagadta a jelentést, miszerint eladták volna a fegyvert Vietnamnak, a kommunista állam tisztviselői utaltak arra, hogy már létezik egy ilyen megállapodás. A kínai külügyminisztérium pedig mindeddig nem kommentálta az értesüléseket.

A gyakran csak „hordozó gyilkosként” emlegetett BrahMos-t el lehet indítani a földről, a tengerről és a levegőből. A vállalat szerint az alacsony karbantartási követelmények a leginkább költséghatékony modellé teszik a meglévő irányított rendszerek között. A rakéta pontosan megcélozhatja az ellenséges eszközöket – például a bunkereket és a radarrendszereket –, hasonlóan az Iszlám Állam szétveréséhez használt amerikai Tomahawk rakétákhoz.

„A BrahMos potenciális értékesítése aggasztó lehet Peking számára. A rakéta ugyanis jelentősen növeli a katonai képességeket minden olyan országban, amelyik megvásárolja. Ez különösen igaz néhány délkelet-ázsiai országra, amelyek területi vitát folytatnak Kínával” – fejtette ki véleményét Sameer Patil, az indiai Gateway House agytröszt igazgatója.

Bemutatják a BrahMos fegyverrendszert a 69. köztársasági napi ünnepségen Újdelhiben, Indiában, 2018. január 26-án. (EPA/HARISH TYAGI)

„A rakéta aktuális hatótávolsága azt jelenti, hogy ha India a tengerről akarná kilőni, akkor veszélyesen közel kellene kerülnie az ellenség partvonalához. A levegőből pedig jelenleg csak korlátozott számú kínai célpontot érne el, mégpedig Tibetben” – magyarázta Shashank Joshi. „Azonban Oroszország és India már most arra törekednek, hogy megkétszerezzék a rakéta hatókörét, ez pedig rugalmasabbá és még veszélyesebbé teszi” – tette hozzá.

Újdelhit és Pekinget mélyen gyökerező rivalizálás jellemzi, mégpedig a határvita és a másik fél politikai ambícióinak gyanúja miatt. Oroszország viszont stratégiai kapcsolatban áll Kínával, így Vlagyimir Putyin orosz elnök elvárja, hogy a BrahMos értékesítésének véglegesítése során figyelembe vegyék majd a kínai aggodalmakat.

„A rendszer fejlesztése ugyanakkor egy különösen fontos projekt Oroszország számára” – magyarázta Zoe Stanley-Lockman szingapúri védelmi elemző. „A BrahMos egyike azon orosz-indiai együttműködési programoknak, amelyeket Moszkva saját védelmi iparának megerősítésére, valamint a Washingtonból Indiába szánt fegyverexport csökkentésére használhat” – fogalmazott.

Mivel Peking maga is hatalmas fegyverarzenállal büszkélkedhet – sőt, hiperszonikus fegyverrendszereket fejleszt –, így elég valószínű, hogy nem fogja túlságosan „mélyen érinteni”, ha a szomszédai megszerzik a szuperszonikus eszközt. Persze ez nem jelenti azt, hogy a potenciális problémával egyáltalán nem kell majd foglalkoznia.

Forrás: CNBC

Exit mobile version