Kitekintő.hu

A nyugdíjak lassan felzabálják Latin-Amerikát

Az egyre gyorsabban öregedő társadalom problémája Latin-Amerikát is elérte, mivel a nyugdíjasok száma meghaladja az őket támogató munkaképes emberekét, a pénzügyi válság „szellemisége” pedig ezáltal tovább nő. Ráadásul még akkor is, ha az országok vezetőinek új nemzedéke igyekszik megtámogatni a társadalmi szerződés remegő pillérét, a nyugdíjreformok ellen irányuló lázadás egységesnek tűnik.

Csak hogy néhány példát említsünk:

Alig két generációval ezelőtt még úgy tűnt, hogy a nagymama gondozása nem okoz nagy fejfájást a családtagoknak. A születések számának csökkenése, a jobban tápláltság és a javuló közegészségügy azonban jelentősen emelte a latin-amerikai emberek élettartamát. Az 1950-es évek eleje óta a régió átlagos élettartama mind a férfiak, mind a nők körében negyed évszázaddal nőtt, 51 évről 76 éves korra.

2036-ra a Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben élő 60 évesek, illetve az annál idősebbek száma meg fogja haladni a 15 évesekét és annál fiatalabbakét. A század közepére az idősek a latin-amerikai népesség 26 százalékát teszik majd ki, ami megfelel a mostani, fejlett országokban mért aránynak. A lakosság leggyorsabban növekvő szegmense pedig? A 80 év felettiek.

Ezek a számok a közegészségügy és az urbanizáció csodáit igazolják ugyan, de potenciális költségvetési és gazdasági fenyegetést is jelentenek, hiszen a regionális kormányok egyre azon versenyeznek, hogy gazdagabbá tegyék a társadalmakat.

A fiskális összeomlás elkerülése érdekében Chile 1981-ben privatizálta a nyugdíjakat. Tizenhárom nemzet követte az országot a következő három évtizedben. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók saját maguknak fizetik a nyugdíjjárulékot. Chile és a „tanítványai” azonban felfedezték, hogy az egészséges verseny helyett a Pinochet-inspirálta, piacorientált rendszerek nyugdíj-monopolokat termeltek ki, amelyek meredek díjakat fizettettek be az emberekkel, valamint számos nyugdíjast „elfelejtettek” biztosítani.

Ezért 2008-tól 14 térségbeli nemzet „ellenreformba” kezdett: 14 latin-amerikai és karibi ország szorította vissza a magánszektor biztosítási programjait és mélyítette el a kormány bevonását. Mindkét oldalnak megvannak a maga érvei, csakhogy az elhibázott kivitelezés, az önfejű politikusok és a túlzott elvárások kiölték a jó szándékot a fáradt nemzetekből, ezért rendre válságokkal kellett szembesülniük.

Ráadásul mind a magánszektorban, mind a kormányzati rendszerekben a nyugdíjasok kifizetése jellemzően nagyobb volt, mint a befizetett járulékok. A születések számának csökkenése, valamint az élettartam növekedése csapdának bizonyult. A „dráma” súlyosbodott a gazdasági válság alatt, amikor az elbocsátott munkások besodródtak az informális gazdaságba, ahol a foglalkoztatás és a bérek bizonytalanok voltak, a nyugdíjrendszerhez való hozzájárulások pedig szabálytalanok.

A nyugdíjasok egy csoportja kenyeret és vizet kóstol a kongresszus székhelyén, Buenos Airesben, Argentínában, 2017. december 20-án, nem sokkal a nyugdíjreform jóváhagyása után. (EPA / David Fernández)

Nézzük például Brazíliát, ahol – a pénzügyminisztérium egy jelentése szerint – a nyugdíjbiztosítás, az öregségi ellátás és az egyéb ilyenfajta jogosultságok a bruttó hazai termék 10 százalékát teszi ki. Ez közel ugyanannyi, mint az egészségügyre és az oktatásra együttesen fordított közkiadás. Csak az éves hiány – a nyugdíjazási hozzájárulások és a haszon közötti különbség – a nemzeti vagyon 3,7 százalékát teszi ki. Hasonló hiány figyelhető meg Kolumbiában (3,5 százalék), Mexikóban (2,1 százalék), El Salvadorban (2 százalék) és Peruban (1,7 százalék).

Sokkal rosszabb, hogy a régió nyugdíjrendszerei mérhetetlenül korruptak, azaz hatalmas pénzeket felhalmozva aránytalanul előnyben részesítik a leginkább kiváltságos csoportokat. Brazília erre is jó példa: a nyugdíjasok leggazdagabb 20 százaléka zsebeli be a teljes nyugdíjösszeg 53 százalékát. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek a társadalom alsó ötödének kifizetett járulék tízszeresét kapják.

A jelenlegi nyugdíjrendszer nagy nyertesei a magasabb jövedelmű, jobban képzett munkavállalók, különösen a férfiak, akik nagyobb valószínűséggel tartós, szerződéses munkát vállalnak, és elég hosszú ideig dolgoznak ahhoz, hogy tisztességes nyugdíjazásban legyen részük.

A közszférában dolgozók pedig különálló kasztot képeznek. Brazília 980 ezer szövetségi nyugdíjasának díjazása a következőképpen történik: nemcsak hogy korán mehetnek nyugdíjba, de ráadásul ugyanannyiba kerülnek az adófizetőknek, mint 32 millió magánszektorbeli nyugdíjas. „Brazíliában csak a szegények dolgoznak 65 éves korukig” – fogalmazott ennek kapcsán Paulo Tafner, a Sao Paulo-i Egyetem egyik közgazdásza.

Ugyanez a helyzet az egész féltekén, ahol a közép- és a magas jövedelműek viszik haza a nyugdíjak oroszlánrészét. Az egyenlőtlenség a munkahelyeken kezdődik, ahol több millió latin-amerikai szakember megfelelő munkaszerződés nélkül kezd dolgozni, jobb fizetés reményében.

A szerződések nélkül azonban az emberek nem tudják bizonyítani, hogy ledolgozták a nyugdíjjogosultsághoz szükséges, minimális évet. Így például a perui munkavállalók közel kétharmada valószínűleg egyáltalán nem jogosult nyugdíjra. Ugyanez igaz a kolumbiaiak háromnegyedére és a mexikóiak legalább kétharmadára.

Forrás: Bloomberg

Exit mobile version