Kitekintő.hu

A Netflix miatt vásárolta fel a Disney a Fox filmstúdiót

epa06354219 Bob Iger (R), the CEO of The Walt Disney Company, and company mascot Mickey Mouse stand together before ringing the opening bell of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 27 November 2017. EPA/JUSTIN LANE

Hatról ötre csökken a legnagyobb amerikai filmstúdiók száma, miután a The Walt Disney Co. 52,4 milliárd dollárért felvásárolja az ausztrál médiavállalkozó Rupert Murdoch tulajdonában lévő 21st Century Fox jelentős részét.

A Disney a 21st Century Fox film, televíziós és nemzetközi üzleti vállalkozását, továbbá a Twentieth Century Fox film és kábelhálózatát veszi át, így az ügylet után már csak öt nagy hollywoodi filmes vállalat marad: a Walt Disney, a Warner Brothers, a Universal Studios, a Sony Pictures és a Paramount.

A 21st Century Fox tulajdonosai minden egyes részvényük után 0,2745 Disney-részvényt kapnak. Az ügylet keretében a Disney átvállalja a 21st Century Fox 13,7 milliárd dolláros adósságát is.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója és Miki Egér a New York-i Értéktőzsdén, 2017. november 27-én. EPA/JUSTIN LANE

A 21st Century Foxból kiveszik a Fox Broadcasting televíziós hálózatot, amelynek egyebek között a Fox News Channel és a Fox Business Network is a tagja. A vállalatbirodalom ezen részeit új vállalatban egyesítik, részvényeit a tervek szerint tőzsdére viszik.

A Disney augusztusban jelentette be, hogy saját streaming-szolgáltatást kíván indítani, 2019-től pedig a Netflix szolgáltatásából kiveszi filmkínálatát. A Fox felvásárlásában a leendő streaming-kínálat növelésének is szerepe volt, így egy-két éven belül a Disney a Netflix komoly konkurensévé válhat. Ezt jelzi az a bejelentés is, hogy a streaming-szolgáltatást a Netflix árai alatt tervezik majd értékesíteni.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója úgy nyilatkozott csütürtökön az ABC-nek, hogy nem számítanak arra, hogy gyorsan elérik a Netflix méretét, de az a cél, hogy fő versenytárssá váljanak.

Forrás: CNBC / MTI

Exit mobile version