Kitekintő.hu

Moszul visszafoglalása még Trump beiktatása előtt megtörténhet

Fotó: Reuters

Az iraki város, Moszul visszafoglalása az Iszlám Államtól nem lesz könnyű, ám elképzelhető, hogy még Donald Trump megválasztott amerikai elnök hivatalba lépése előtt megtörténik – mondta Ash Carter amerikai védelmi miniszter hétfőn.

Az iraki kormány mintegy százezer katonája, kurd biztonsági erők és főleg síita milicisták vesznek részt az offenzívában az USA támogatásával, mely október 17-e óta tart. Az azóta eltelt hét hétben az iraki különleges erők keletről benyomulva elfoglalták a város negyedét, és a települést kettészelő Tigris folyó felé haladnak tovább. Az észak-iraki nagyváros nyugati felét az elitalakulatok szerint az iraki rendőrség és a hadsereg hivatott felszabadítani.

„Természetesen lehetséges, ám ismétlem: nagyon kemény küzdelemnek nézünk elébe” – mondta Carter arra a kérdésre válaszolva, hogy véget érhet-e az Iszlám Állam utolsó fellegvárának visszafoglalása január 20-a előtt.

Az terrorszervezet harcosai – akik az elmúlt hetekben egyre inkább visszavonultak – visszavágtak a napokban, kihasználva a felhős égboltot, amely meggátolta az amerikai légi támogatást. Péntek óta a dzsihadista harcosok egy sor ellentámadást indítottak az iraki csapatok ellen Moszul keleti részén, valamint megtámadták a biztonsági erőket a város déli és nyugati részén.

„Nyilvánvaló, hogy bármikor közbeszólhat az időjárás. Az iraki biztonsági erők azonban minden eshetőségre fel vannak készülve” – mondta Carter.

Iraki tisztviselők szerint a heves ellenállás miatt a hadjárat még bőven folytatódni fog jövőre is. Carter nem fejtette ki, hogy miként valósulhat meg a város visszafoglalása az új amerikai adminisztráció hivatalba lépése előtt az Iszlám Állam ellenállásának fényében.

A védelmi miniszter egy másik beszédében szombaton megpendítette annak a lehetőségét, hogy az amerikai és koalíciós erők azután is maradnának Irakban, hogy a dzsihadistákat eltávolították.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Exit mobile version