Kitekintő.hu

Megválasztották Japán új miniszterelnökét

Megválasztották Japán új miniszterelnökét, Noda Josihikót. Az 54 éves politikus kinevezését kedden szavazta meg a parlament alsóháza, miután Noda hétfőn elnyerte a kormányzó Japán Demokrata Párt elnöki tisztségét. A választók körében relatíve ismeretlen Noda, aki eddig a pénzügyminiszteri posztot töltötte be, öt év alatt a szigetország hatodik miniszterelnöke, minden szempontból embert próbáló feladatot örökölt elődjétől.

Noda Josihiko korábbi pénzügyminisztert választották Japán új kormányfőjévé. Az 54 éves politikus hétfőn megnyerte a Japán Demokrata Párt elnökválasztását, a parlament alsóháza pedig kedden bízta meg a kormányalakítással, miután a távozását múlt pénteken bejelentő Kan Naoto kabinetje testületileg lemondott. A parlamenti szavazás már csak formalitás volt, mivel a DPJ szabályzata szerint a pártelnöki és kormányfői posztot ugyanazon személynek kell betöltenie.

A választók körében relatíve ismeretlen Noda, aki öt éven belül Japán hatodik miniszterelnöke, embert próbáló feladatot örökölt elődjétől: a márciusi természeti katasztrófa utáni újjáépítés levezénylése és a fukusimai helyzet megoldása mellett a gyakorlatilag húsz éve stagnáló, és a globális válság és kereslet-visszaesés, illetve az erős jen által sújtott japán gazdaság felélesztése, továbbá a komoly költségvetési- és adósságproblémákkal küzdő államháztartás rendbetétele is rá vár.

A pénzügyminiszterként fiskális konzervatív nézeteket képviselő politikus az ország adóssági és költségvetési problémáit adóemeléssel tervezi megoldani. Már tavaly is támogatta a jelenleg 5%-os forgalmi adó megduplázását, a márciusi katasztrófa után pedig úgy nyilatkozott, hogy kötvénykibocsájtás helyett átmeneti adóemeléssel kell finanszírozni a lerombolt területek újjáépítését. Azóta valamelyest enyhült a véleménye adófronton, mint mondta, a gazdasági növekedés újraindítása és a fiskális reformok egyaránt fontosak. Az ország energiapolitikáját illetően árnyaltabb álláspontot képvisel elődjénél, az atommentes Japán vizionáló Kan Naotóval szemben Noda elkerülhetetlennek tartja a szigetország leállított reaktorainak mielőbbi újraindítását, ugyanakkor azt elismerte, hogy a fukusimai balesetet, illetve az azt követő lakossági félelmeket figyelembe véve újabb erőművek építésére kicsi az esély.   

A japán gazdasági elit és az államkötvénypiac is üdvözölte Noda kinevezését. A legnagyobb és legbefolyásosabb üzleti lobbiszervezet, a Keidanren elnöke, Jonekura Hiromasza szerint Noda „megbízható, az adó- és pénzügyeket jól ismerő vezető”, hozzátéve, hogy a japán cégek készek megbékélni az esetleges adóemelésekkel, amennyiben azok hozzájárulnak az ország mielőbbi újjáépítéséhez; míg kötvénypiaci szereplők az új kormányfő által kilátásba helyezett fiskális szigor miatt örültek személyének. A tokiói értéktőzsde ugyanakkor kevésbé fogadta pozitívan Nodát, elsősorban az esetleges adóemelések gazdaságlassító hatásaitól tartva.

A részvény- és kötvénypiacok meggyőzésénél azonban minden bizonnyal nehezebb feladatnak ígérkezik a japán választók szimpátiájának elnyerése – különösen annak fényében, hogy a Kan-kabinet megítélése utolsó napjaira történelmi mélységekbe, 15,8%-ra esett. Amint azonban az ígéreteiből, illetve megválasztása utáni első nyilatkozataiból is kitűnik, Noda nem elsősorban a népszerűségre törekszik. „Én egy csík (hal) vagyok, nem aranyhal” – mondta karizmájára, illetve annak hiányára utalva, hozzátéve, hogy „akkor sem fogok előrehozott választásokat kiírni, ha a támogatottságom nem fog emelkedni”. Arra azonban ígéretet tett, hogy az iszapos vizekben élő csíkhoz hasonlóan nem fog megriadni a piszkos munkától, az ország helyzetének javítása érdekében pedig kész „mocskosra dolgozni” magát.

Bel- és külpolitikai akadályok

Noda első nyilatkozatában a párton belüli egység megteremtésének fontosságát hangsúlyozta, továbbá az ellenzékkel való együttműködésre is ígéretet tett, ugyanakkor egyik fenti célkitűzés sem ígérkezik könnyű feladatnak. A hatalomra jutása óta folyamatos belső csatározások színterévé vált balközép DPJ közös nevezőre hozásának nehézségeit jól szemléltetik a párt hétfői elnökválasztásának körülményei: a megosztott kormánypárt öt képviselője indult a posztért, a szavazást megelőző, mindössze háromnapos kampány pedig elsősorban a különböző érdek- és szimpátiacsoportok közti harcról szólt.

Katonacsaládba született 1957-ben, tanulmányait a tokiói Vaszeda Egyetemen és az ország vezetőinek képzésére szakosodó Macusita Államigazgatási és Gazdágkodástudományi Intézetben végezte, mely idő alatt gázóra-leolvasóként is dolgozott.

Politikai karrierjét 1987-ben kezdte, 29 évesen beválasztották Csiba prefektúra képviselőtestületébe. 1993-ban a ma már nem létező Új Japán Párt képviseletében jutott be először a parlamentbe, 1998-ban lépett be a DPJ-be. 2009-ben pénzügyminiszter-helyettes, tavaly pedig pénzügyminiszter lett.

Házas, két gyermeke van. Feketeöves dzsúdós, a küzdősportok és a birkózás nagy rajongója.

Habár elemzők előzetesen a lakosság körében messze legnépszerűbb jelölt, Maehara Szeidzsi korábbi külügyminiszter győzelmét várták, a voksolás második fordulója végül két rivális tábor, a párt korrupciós ügyei miatt felfüggesztett, ám továbbra befolyásos „árnyéksógunja”, Ozava Icsiro által vezetett, becslések szerint 120–140 fős frakció, illetve az Ozava-ellenesek csoportja között dőlt el. Ozava pártfogoltja, Kaieda Banri gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter 177, míg az első fordulóban kiesett három jelölt támogatását élvező Noda 215 szavazatot kapott, az új kormányfő relatíve kis többsége pedig arra enged következtetni, hogy Ozava, aki hatalmi ambícióit több sikertelen trónfosztási kísérlet után sem  tűnik hajlandónak feladni, továbbra is megosztja a pártot, és könnyen lehet, hogy a nyíltan Ozava-ellenes Kanéhoz hasonlóan Noda kormányának munkáját is megpróbálja majd akadályozni – kiváltképp, hogy az új kormányfő megválasztását követően Kan politikáinak folytatását ígérte, melyeket Ozava korábban élesen kritizált, mivel azok jelentősen eltértek a DPJ 2009-es választási programjában foglaltaktól. Elemzők szerint a pártbéli béke megteremtésére Noda valószínűleg kénytelen lesz kulcspozíciókat felajánlani az Ozava-csoport egyes tagjainak kormányában, bár konkrét jelöltekről egyelőre nem tudni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a DPJ kisebbségben van a parlament felsőházában, így bizonyos törvények keresztülviteléhez az ellenzék támogatására szorul. A demokraták augusztus folyamán már kötöttek egy megállapodást a Liberális Demokrata Párttal (LDP) és az Új Komeitóval, melynek segítségével sikerült megszavaztatniuk több az újjáépítéshez és a költségvetés végrehajtásához létfontosságú törvényt, ugyanakkor a DPJ népszerűségének mélyrepülését látva az LDP immár újra előrehozott választásokat követel, míg az Új Komeitó a 2009-es választási ígéreteinek felülvizsgálatára szólította fel a DPJ-t, felelőtlen költekezésnek nevezve a két évvel ezelőtti programban foglaltakat. 

Pártja és a parlament megosztottsága mellett Nodának ráadásul külpolitikai akadályokkal is számolnia kell. Habár az Egyesült Államok üdvözölte az Amerika-barátként ismert politikus kinevezését, a szigetország közelebbi szomszédjai valószínűleg kevésbé lesznek elragadtatva az új miniszterelnök személyétől, miután Noda augusztus eleji nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy szerinte a Tokiói Törvényszék által a második világháborút követően elítélt japán vezetők jogi értelemben nem tekinthetők bűnösnek. Ezen nyilatkozat, amellett, hogy jogilag sem állja meg a helyét, komoly történelmi sebeket hozott felszínre a Japánnal amúgy is egyre borúsabb viszonyt ápoló Kínában és Dél-Koreában, esetleges további, hasonló kijelentések pedig tovább rombolhatják az ország regionális kapcsolatait.

Exit mobile version