Kitekintő.hu

Elnökváltás és erőszakos tüntetéshullám – így telt az elmúlt egy hét Peruban

Vasárnap, mindössze öt hivatalban töltött nap után lemondott Peru ideiglenes elnöke, Manuel Merino. Döntését a csaknem egy hétig tartó tüntetéshullám következtében hozta meg. De lássuk, mi történt az elmúlt egy hétben a latin-amerikai országban.

November 9. – A gazdasági és egészségügyi válság közepette Peru politikai válságba süllyedt; a perui kongresszus állítólagos korrupciós vádak eredményeként, “erkölcsi alkalmatlanság” miatt eltávolította a hatalomból Martín Vizcarra elnököt. 130 képviselőből 68-nak szintén korrupciós vádakkal kell szembenéznie. A vádak alátámasztására semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre.

November 10. – Vizcarra helyett egy sokak által nem kedvelt, Manuel Merino nevű kongresszusi képviselő lépett hivatalba Peru új elnökeként, mindössze 5 hónappal az új választások előtt. Ennek következtében peruiak százai vonultak az utcákra, hogy békésen tiltakozzanak a lépés ellen, amely által szerintük a törvényhozók a saját markukba akarják kaparintani a hatalmat.

November 11-13. – A tüntetések napról napra egyre nagyobbra duzzadtak, egyre többen fejezték ki elégedetlenségüket. Ezzel párhuzamosan a demonstrációk többször erőszakba torkolltak; a tüntetőket egyre több rendőri erőszak érte, könnygázt és gumilövedékeket vetettek be ellenük.

November 14. – Az elmúlt évtizedek legnagyobb megmozdulását tartották meg az országban: az emberek felvonultak, táncoltak, a nemzeti himnuszt énekelték, és arra szólították fel Merinót, hogy mondjon le az elnöki tisztségről. Ahogy nőtt a feszültség, a rendőrök most is egyre erőszakosabban léptek fel, aminek következtében két fiatalember életét vesztette, 112-en megsérültek, 40 ember pedig eltűnt. Órákkal az erőszakos rendőri intézkedések után 13 miniszter kilépett, és lemondásra szólították fel az elnököt.

November 15. – Manuel Merino mindössze öt nap után lemondott. A peruiak feketébe öltözve vonultak az utcákra; igazságot és demokratikus átmenetet követelnek a kormánytól. Egyelőre nem tudni, hogy ki lehet majd az új elnök, Merino azonban kiemelte, hogy nem fog hatalmi vákuumot” hagyni maga mögött.

Merino kevesebb mint öt év alatt Peru harmadik elnöke volt. Vizcarra 2018-ban lépett hivatalba, miután Pedro Pablo Kuczynski korábbi elnök korrupciós vádak és a közelgő felelősségre vonás közepette lemondott tisztségéről. Vizcarra Kuczynski alelnöke volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Instagram / CNN / Kitekintő

Exit mobile version