Kitekintő.hu

A lengyel bojkott ellenére elfogadták a zárónyilatkozatot

A teljes egyetértés hiányában huszonhét tagország által támogatott zárónyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió állam- és kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójuk első, csütörtöki tárgyalási napjának végén, miután Beata Szydlo lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy nem fogja aláírni e nyilatkozatot, sőt az ülés egyetlen dokumentumát sem fogja elfogadni – tudatta Twitter-üzenetében Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője csütörtök éjjel.

A tanács honlapján is olvasható tájékoztatás szerint az Európai Tanács elnökének a huszonhét uniós tagállam támogatásával elfogadott zárónyilatkozata konszenzus hiányában nem tekinthető az Európai Tanács, mint intézmény hivatalos dokumentumának.

A zárónyilatkozat

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök nem támogatta szavazatával Donald Tusk megválasztását, a tanácskozás szünetében pedig úgy foglalt állást, hogy a csúcstalálkozó érdektelen zárónyilatkozat nélkül. Ha a lengyel bojkott ellenére megoldást találnak a zárónyilatkozat aláírására, az azt jelenti, hogy nincsenek szabályok – vélte. Ezt Lengyelország nem tudja elfogadni – tette hozzá a kormányfő.

A liberális konzervatív pártállású volt lengyel kormányfő 2014. december 1-jétől tölti be a testület elnöki tisztségét, amely posztot az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés hozta létre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Exit mobile version