Komoly belharc a lengyeleknél: Hazája Tusk ellen fordult

Donald Tusk semmiképpen sem számíthat Lengyelország támogatására, amennyiben újból megpályázza az Európai Tanács elnöki posztját – erősítette meg keddi varsói sajtóértekezletén Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.

Tusk az uniós intézmények egyik vezető politikusaként “megsérti az Európai Unió (EU) alapelveit” – vélekedett a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, megemlítve a tagállamok belügyei iránti semlegesség elvét.

Az Európai Tanács (EiT) elnöke “nyíltan támogatja az önmagát totálisnak nevező ellenzéket” – értékelte Kaczynski, arra utalva ezzel, hogy Grzegorz Schetyna, Tusk anyapártjának, a legnagyobb lengyelországi ellenzéki erőt adó Polgári Platformnak (PO) az elnöke felszólalásaiban többször használta “a totális ellenzékiség” fogalmát.

A lengyel ellenzék “nem titkolja, hogy alkotmányellenes, lényegében államellenes módszerekkel váltaná le a kormányt” – folytatta a PiS-elnök.

Kaczynski szerint Lengyelország szuverenitását sérti az, hogy az ellenzék “a lehető legnagyobb rosszat”, vagyis “az utca és a külföld együttes hatásának elvét” alkalmazza. Ezzel szintén a Schetyna által használt jelszót idézte, miszerint össze kell kapcsolni az utcai kormányellenes tüntetéseken gyakorolt nyomást a külföldről kifejtendő hatásokkal.

Aki megsérti a szuverenitás elvét, “nem lehet az EiT elnöke, semmiképpen nem számíthat támogatásunkra, valamint arra sem, hogy nem ellenezzük majd a megválasztását” – fogalmazott Kaczynski.

Azokra a sajtóértesülésekre reagálva, miszerint Lengyelország a PO egy másik politikusát, Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselőt támogatná EiT-elnökjelöltként, Kaczynski elmondta: nem kommentál “találgatásokat”.

Kaczynski az utóbbi hetekben többször jelezte: a PiS-kormány nem támogatja Tusk újraválasztását. Az EiT elnöke az EU utolsó informális csúcstalálkozóján közölte, hogy kész folytatni munkáját a testület élén.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »