Kitekintő.hu

Bilincsben vitték el Ponta szövetségesét

A román szenátus csütörtökön úgy döntött, hogy engedélyezi a korrupcióval gyanúsított Dan Șova előzetes letartóztatását. Az ügyészség kérésének jóváhagyását 95-en támogatták és 30-an ellenezték a titkos szavazáson – számoltak be a hírtelevíziók. A szenátort délután már őrizetbe vették.

A szenátus csütörtökön úgy döntött, hogy engedélyezi a korrupcióval gyanúsított Dan Șova előzetes letartóztatását. Az ügyészség kérésének jóváhagyását 95-en támogatták és 30-an ellenezték a titkos szavazáson – számoltak be a hírtelevíziók. A szenátort délután már őrizetbe vették.

Régóta húzódik az ügy

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a múlt héten közölte, hogy újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Șova ellen, akit Victor Pontával együtt szeptemberben állítottak bíróság elé. Șovát ismét befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják: állítólag közbenjárt a govorai (Vâlcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.

Șovát múlt csütörtökön rendőrök kísérték be kihallgatásra a korrupcióellenes ügyészség (DNA) épületébe, ahol tudomására hozták, hogy újabb bűnvádi eljárás indult ellen, ám – törvényhozó lévén – szabadon távozhatott: csak akkor helyezhetik előzetes letartóztatásba, ha ahhoz a szenátus hozzájárul.

Victor Ponta volt pártelnökhöz és miniszterelnökhöz fűződő baráti és üzleti kapcsolatai révén Dan Șova az utóbbi években a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb politikusának számított. A DNA tavasszal már megpróbálta elérni előzetes letartóztatásba helyezését, ám a szociáldemokraták körül kialakult parlamenti többség akkor nem engedélyezte ezt, a jobbközép ellenzék szerint azért, mert abban az ügyben Ponta is érintett volt.

Egy másik pere már elkezdődött

A DNA szeptemberben emelt vádat Victor Ponta akkori miniszterelnök és Dan Șova szociáldemokrata szenátor ellen egy a mostanihoz hasonló ügyben. A bíróság elé került dossziéban is állami hőerőművek szerepelnek, amelyek jogi tanácsadási szerződések alapján fizettek jelentős összegeket egy ügyvédi irodának. A különbség csak annyi, hogy 2007-ben – törvényhozói mandátuma előtt – még közvetlenül Șova ügyvédi irodája kapta a szerződést, a pénzből pedig a vádirat szerint a választókerület parlamenti képviselőjének, Victor Pontának is juttatott.

Victor Ponta és Dan Șova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, de az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.

Exit mobile version