Kitekintő.hu

Gyengülnek a magyar pártok Szlovákiában

A Smer továbbra is bivalyerős, a Sieť népszerűsége lassan kúszik felfelé, ám közben csökkent a Híd és az MKP támogatottsága. Utóbbi továbbra is az 5%-os küszöb alatt van, írja az Új Szó.

Ha most kerülne sor a parlamenti választásokra, a Smer a mandátumok felét szerezné meg – derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség friss felméréséből, melynek adatait ma hozták nyilvánosságra.

A Smer 75 képviselői helyéhez a 39%-os támogatottság mellett kell a sok elvesző szavazat is, közte az OĽaNO–Nova koalíció kiesése. A Focus mérése szerint Matovičék továbbra is a 7%-os koalíciós bejutási küszöb alatt vannak. A jobboldali pártok közül az utóbbi hónapokban csak a Sieť áll növekedési pályán, ám az ő bővülésük is nagyon komótos.

A Híd bejutna a parlamentbe, ám a novemberben mért 7 százalék az idei leggyengébb eredményük a Focusnál. Csaknem ugyanez vonatkozik az MKP-ra is, a mostani 4,1%-nál csak egyszer, még áprilisban mértek kevesebbet (4,0%) nekik. Berényiék így továbbra is távol állnak a bejutástól, a mostani eredmények alapján kb. 15–20 ezer szavazat kellene még nekik a parlament küszöb eléréséhez.

Exit mobile version