Kitekintő.hu

Kínai éttermekben razziáztak

Szlovákiában 254 ázsiai éttermet ellenőrzött a Közegészségügyi Hivatal április 13. és 23. között, egy célzott kampány keretében, írja az Új Szó.

Az ellenőrzés tapasztalatai szerint a kínai éttermekben javulnak a higiéniai viszonyok, ám az alapanyagok tárolása terén még vannak hiányosságok. Gyakran a szlovák nyelv megfelelő ismerete az akadálya annak, hogy megismerkedjenek az érvényes törvényekkel és előírásokkal. Az ellenőrök 88 esetben találtak hiányosságokat, zömmel ugyanazokon a helyeken, ahol korábban is gondok voltak. Aki szereti a keleti ételeket, Kassa vagy Zsolna megyében egye azokat, itt észlelték ugyanis a legkevesebb hiányosságot. Besztercebánya megyében messziről kerüljék el a kínai éttermeket, itt a 13 ellenőrzött vendéglő közül csak kettőben volt minden rendben. Trencsén megyében az esetek 64, Nagyszombat megyében 60 százalékban akadtak problémák.  Gyakori hiányosság volt, hogy lefagyasztották a hűtött termékeket, ami tilos. Az ellenőrök találtak visszafagyasztott hőkezelt kacsahúst, lefagyasztott félkésztermékeket, zacskókban megjelölés nélkül lefagyasztva tárolt ételeket, lejárt termékeket. Gyakran hiányos volt a szakácsok öltözéke, nem viseltek kesztyűt az ételkiadásnál, nem volt sapkájuk. Az ellenőrök összesen 393 alkalommal vettek kenetet munkafelületekről, munkaruhákról, és az alkalmazottak kezéről. 38 minta bizonyult nem megfelelőnek. Több kenetben is Escherichia Coli, vagy más baktérium volt. 308 ételmintát is vettek, ezek közül csak 8 akadt fenn a vizsgálaton. A vétkes éttermekre 67 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 7315 euró értékben, 21 esetben szabálysértési eljárás indult, két éttermet pedig bezárattak.

Exit mobile version