Site icon Kitekintő.hu

Drágult a pálinka előállításának költsége Romániában

Az alkoholra kivetett jövedéki adó megemelése miatt borúlátók az oroszhegyi szilvapálinka jövőjét illetően a VII. Oroszhegyi Szilvanapokra készülődő községben, a polgármester szerint az adóemeléssel elveszik a fiatal gazdák kedvét a szilvatermesztéstől és a pálinkakészítéstől.

Szeptember elsejétől negyedével, a hektoliterenkénti 750 euróról 1000 euróra nőtt az alkoholra kivetett jövedéki adó Romániában. A sarc emelése érzékenyen érinti a pálinkakészítőket, a szilvapálinkájáról híres Oroszhegyen gyakorlatilag mindenki megérzi az általános szeszadó növekedését – véli a község polgármestere. Bálint Elemér szerint az adóemelés a mindennapokba is beivódik, a kalákákat, vendégségeket vagy a családi ünnepeket is érinti majd, vagyis minden eseményt, amelyen előkerül a helyi kisüsti. Túlzás nélkül állítható, hogy Oroszhegyen minden háztartásban 40–50 liternyi szilvapálinkát főznek évente, de nem kereskedelmi célra, hanem saját használatra, ez a mennyiség ugyanis egy három-négy felnőtt fős család esetében a napi egy kupicányi, orvosságnak tekinthető pálinkamennyiséget teszi ki. Viszont erre is jövedéki adót kell fizetni, 50 liter tiszta alkoholt tartalmazó mennyiség alatt az általános szeszadó felét, vagyis még a saját használatra készített szilvapálinka előállítása is megdrágult, így minden fogyasztót érint az adóemelés – magyarázta a polgármester.

Számításaink szerint a szeptember elseje után főzött szilvapálinka jövedéki adója saját fogyasztásra szánt mennyiség esetén is meghaladja a 12 lejt literenként, 50 liternél nagyobb mennyiség esetén pedig a literenkénti 24 lejt.

„Eljutottunk odáig, hogy a fiatal gazdák elég szép számban kezdenek szilvát telepíteni, és gondozzák gyümölcsösüket, de az ehhez hasonló jogszabályokkal elveszik a kedvüket a termeléstől. Ebből a szempontból rendkívül rossz a törvény” – fogalmazott a község elöljárója. Az oroszhegyi pálinkakészítők ráadásul a gabonapálinka-készítőkkel szemben is hátrányos helyzetben vannak, hiszen azonos mennyiségű gyümölcsből jóval kevesebb pálinka lesz, mint ugyanannyi gabonából, miközben élettani hatásait tekintve a szilvapálinka egészségesebb, mint a gabonapálinkák – fejtette ki Bálint Elemér. Ugyanakkor azt is közölte, hogy elfogadják az adóemelést, ha azt azonos mérce szerint az országban mindenütt alkalmazzák, azt viszont igazságtalannak tartja, hogy a termelőket sújtják a legnagyobb adóval.

Noha nem túl rózsás a helyzet, az adóemelés egy cseppet se szegte kedvét az oroszhegyieknek a hétvégén, szeptember 6–8. között tartandó VII. Oroszhegyi Szilvanapok megszervezésében, hiszen a szilva és a belőle készülő pálinka mindennél fontosabb számukra – mondta el a település vezetője. A témával kapcsolatban pálinkakészítőket is megkerestünk, ők viszont különböző okokra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni.

Exit mobile version