Kitekintő.hu

Haiti: konszenzus nélkül nincs jövő

Michel Martelly haiti elnök országának nemzetközi elszigetelődését kockáztatja, amennyiben nem születik nemzeti konszenzus az országot érintő kritikus problémák vonatkozásában.

„A kihívást, amellyel Haiti szembenéz, könnyű átlátni” – mondja Javier Ciurlizza, az ICG  latin-amerikai és karibi programjának igazgatója. „A jó kormányzás elérésére kell koncentrálni, a politikai elitnek konszenzusra kell törekednie, a szegénység csökkentését célzó hatékony stratégiákat végre kell hajtani, amelynek alapját a szilárd jogrend és jogbiztonság adja. Sajnos ezekkel a kihívásokkal eddig nem sikerült hatékonyan szembenézni, így Haiti mostani helyzete kevés okot ad az optimizmusra” – magyarázza Javier Ciurlizza.

Ahhoz, hogy az elnök elkerülje a politikai bénultságot, meg kell erősítenie a jelenleg gyenge lábakon álló, az ökumenikusok által szorgalmazott – tavaly karácsonykor tető alá hozott – megállapodást, amely egy hiteles választási szerv létrehozását írta elő az elhalasztott szenátusi és önkormányzati választások lebonyolítására, a választási névjegyzék összeállítására, továbbá előmozdítója lesz egy nemzeti konszenzusnak az újjáépítési és fejlesztési stratégiák kérdésében is. A latin-amerikai régió sok hasznos tapasztalattal szolgál a hosszú távú együttműködési megállapodások tekintetében, amelyeket a kormányok fokozatosan beemeltek a politikai programjaikba.

Haiti számos lehetőséget elmulasztott, hogy kitörjön az eredménytelen politika és az állandósuló belpolitikai viszály keltette negatív spirálból. A Martelly-kormány félidejéhez közeledvén új esély kínálkozik arra, hogy a kormány megteremtse a nemzeti egységet, amely reményteljes jövőt adna a nyugati félteke második legrégibb köztársaságának – összegez az ICG elemzése.

Exit mobile version