Kitekintő.hu

Konzervatívok uralhatják az új kínai vezetést

A Kínai Kommunista Párt tisztújításának közeledtével egyre több találgatás lát napvilágot a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának új összetételéről. Lehetséges, hogy a konzervatívok lesznek többségben a testületben.

A Kínai Kommunista Párt tisztújításának közeledtével újabb találgatások jelentek meg a leendő új kínai vezetőkről hongkongi lapokban, miközben csütörtök óta ülésezik a Központi Bizottság, amelynek 500 tagja jelöli ki az Állandó Bizottság tagjait, és terjeszti a névsort a Kongresszus elé – jelentette az APF francia hírügynökség. 

November 8-án ül össze a KKP 18. kongresszusa, amely tisztújítást hajt végre a Politikai Bizottság Állandó Bizottságában, Kína legfőbb politikai testületében. Hongkongi lapokban megjelent a lehetséges új tagok névsora, amelyből kiderül, hogy valószínűleg a Kommunista Párt konzervatív, a reformokat elutasító tagjai lesznek többségben a kilencről hét fősre olvadó testületben. A kevesebb tagtól azt várják a párton belül, hogy gördülékenyebben alakuljon ki konszenzus politikai kérdésekben és egyszerűsödjön az ügymenet.

A South China Morning Post napilap és a Mirror Books hírportál szerint Csang Tej-csiang (Zhang Dejiang), Jü Cseng-seng (Yu Zhengsheng), Liu Jun-san (Liu Yunshan), Csang Kao-li (Zhang Gaoli) és Vang Csi-san (Wang Qishan) lehetnek az Állandó Bizottság tagjai, akiknek többsége közelebb áll Csiang Cö-min (Jiang Zemin) előző, mint Hu Csin-tao (Hu Jintao) most távozó elnökhöz, akit a reformok iránt elkötelezettnek tartanak. Így a változásokban reménykedők feltehetőleg csalódni fognak az új vezetésben, mivel a reformoktól elzárkózó tagok dominálhatják Kína legfontosabb testületét.  

A két legfontosabb posztot a várakozásoknak megfelelően Hszi Csin-ping (Xi Jinping) jelenlegi alelnök és Li Ko-Csiang (Li Keqiang) jelenlegi miniszterelnök-helyettes foglalhatják el a következő tíz évre. Az AFP értesülései szerint az Álladó Bizottság végleges névsorát november közepén, a kongresszus végeztével hozzák majd nyilvánosságra. 

Exit mobile version