Kitekintő.hu

Példátlan kiállás a magyar nyelvért

A hivatalos adatok szerint több mint háromszázan regisztráltatták be magukat Csapon, a magyar nyelv hivatalosítása érdekében szervezett kezdeményező gyűlésen.

Az 1990-es évek elejét idéző, szinte példátlan tömegmegmozdulás színhelye volt kedd este a Csapi Református Egyház lelkészi hivatala udvara. A helyi KMKSZ-alapszervezet által kezdeményezett gyűlésnek hivatalosan 301 regisztrált résztvevője volt, de a helyszínen tartózkodók szerint még legalább 100-150-en a kapun kívül rekedtek. Az akció célja egy kezdeményező csoport megválasztása volt, amelynek feladata lesz egy helyi aláírásgyűjtés lebonyolítása a magyar nyelv hivatalossá tétele érdekében.

Az eseményre azt követően került sor, hogy a város képviselőtestülete a legutóbbi tanácsülésen elutasította a vonatkozó határozati javaslat napirendre tűzését. A magyarkérdést ily módon asztalról lesöprő városatyák ezt azzal indokolták, hogy a csapi magyaroknak enélkül is minden jog a rendelkezésükre áll az anyanyelvük használatához, ezért a városnak nincs szüksége holmi csip-csup nyelvtörvények érvényesítésére.

Az esti órákra meghirdetett népgyűlés külön érdekessége, hogy zömében egyféle flashmob-rendszerben szerveződött, azaz a résztvevők nagy része SMS-ek, internetes körlevelek, illetve különböző közösségi portálok révén mozgósították egymást. Így a megjelölt időpontban közel félezer magyar gyűlt össze, pártállástól és vallási hovatartozástól függetlenül, amelyre az elmúlt húsz évben gyakorlatilag nem volt példa. A hatalmas tömeg láttán még a Városháza helyszínre kirendelt megfigyelői is elképedtek.

A hatályos jogszabályok szerint az aláírásgyűjtést lebonyolító testület létrehozásához Csapon – megyei alárendeltségű város révén – minimum 201 fős kezdeményező gyűlés összehívására volt szükség. Ezt követően a település szavazásra jogosult lakosságának legalább 10 százalékának támogató aláírását kell összegyűjteni – ami Csap esetében kb. 600-at jelent – hogy a helyi tanács kötelező erejűen meghajoljék a népakarat – ez esetben a magyarok akarata – előtt.

Exit mobile version