Az év végén felgyorsul az élelmiszerárak növekedése Szlovákiában, melynek oka a száraz időjárás miatti gyenge termés, a magas világpiaci árak, illetve a drága üzemanyagok – mondják egyes közgazdászok.
A búza és a szójabab több mint 30 százalékkal drágult a tőzsdéken az év eleje óta, a kakaó ára pedig 20 százalékkal emelkedett.
Ez elsősorban a pékáru drágulását vonja maga után, de más élelmiszerek árára is hatással lesz – nyilatkozta Ľubomír Drahovský, a Terno ügynökség elemzője a Sme napilapnak. Szerinte a kenyér, ami jelenleg nagyjából 80 centbe kerül, az év végéig 5-10 centtel drágulhat.
A sertéshús, a csirkehús, de a tésztafélék és a kakaó ára is emelkedhet.
A statisztikai hivatal adatai szerint augusztusban 4,8 százalékkal voltak drágábbak az élelmiszerek, mint egy évvel korábban.
Egyes elemzők szerint akár 9 százalékos is lehet a drágulás
Elképzelhető, hogy a tavaszi szárazság késve érezteti hatását a feldolgozott élelmiszerek drágulása terén – véli Michal Mušák elemző.
Az UniCredit Bank elemzői azt várják, hogy az élelmiszerárak növekedése évközi szinten eléri majd a 7,2 százalékot az év végére. Sőt, 2013 elején tovább gyorsulhat az áremelkedés, elérve a 8-9 százalékos szintet.
Marek Gábriš, a ČSOB szakértője úgy véli, jövőre 4-7 százalék közötti lehet az élelmiszerárak emelkedése.
A kormány nem tervezi az áfa csökkentését
2011 májusában az élelmiszerárak 7,4 százalékkal nőttek, elsősorban a gyenge termés miatt. Akkor Robert Fico ellenzéki képviselőként keményen bírálta az Iveta Radičová vezette kormányt, s megoldást követelt a problémára.
A Fico-kormány azonban most nem tervezi az élelmiszerek áfájának csökkentését, ezáltal a drágulás mérséklését. A pénzügyminisztérium szerint erre nincs lehetőség, mivel az államháztartási hiány csökkentése élvez prioritást.
A tárca is arra számít, hogy az Észak-Amerikában tapasztlat szárazság és gyenge termés hatással lesz a szlovákiai árakra is, s ez leginkább az év végén, s a jövő év elején jelentkezik majd.