Kitekintő.hu

Nem mond le a korrupcióval vádolt miniszter

Nem hajlandó távozni bársonyszékéből Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter, bár személyes politikai felelősséget visel egy vitatott állami megrendelésért Csehország európai uniós elnöksége idejéből – állítja a prágai sajtó.

A cseh rendőrség az ügyben eddig 12 személy ellen indított büntetőeljárást, köztük Jana Hendrichová volt miniszterhelyettes ellen.

Vondra csütörtöki nyilatkozatában közölte: csak akkor távozna tisztségéből, ha az ügyben bírósági ítélet született volna. „Meggyőződésem, hogy egy olyan tisztességes és országunknak elkötelezett hivatalnok, mint amilyen Hendrichová asszony, tudatosan és megtervezetten semmiféle kárt nem okozott az államnak” – áll a miniszter nyilatkozatában.

Csehország 2009 első felében, Mirek Topolánek kormánya idején volt az Európai Unió (EU) soros elnöke. Vondra akkor a kormányfő EU-ügyekért felelős helyettese volt. Hivatalától a ProMoPro cég pályáztatás nélkül 525 millió korona értékű megrendelést kapott tolmácsi berendezések működtetésére a kiemelt rendezvényeken. A sajtó később kiderítette, hogy a megrendelés ára messze meghaladta az ilyen szolgáltatás szokásos árát. Az államot ért kárt a szakértők 388,4 millió koronában állapították meg.

z egy éve folyó rendőrségi vizsgálat azt derítette ki, hogy több fiktív, nem létező cég kapott megrendelést, de a pénz végül is a ProMoPro cég néhány vezetőjénél kötött ki.

Vondra tagadja, hogy tudott volna az ügyről, de tavaly tavasszal mégis felajánlotta lemondását, amit Petr Necas miniszterelnök nem fogadott el. A miniszter most azt állítja, hogy bírósági ítéletre van szükség.

„Azt, hogy volt-e valamiféle törvénysértés, csak a bíróság tudja megállapítani. Személyes felelősségemet mindig vállaltam” – szögezte le Vondra csütörtöki nyilatkozatában.

Helyi megfigyelők szerint Vondra taktikázik, mert tudatában van annak, hogy a bírósági per hónapokig, sőt évekig is elhúzódhat.

Exit mobile version