Kitekintő.hu

Ázsiai körütra ment a kanadai miniszterelnök

Stephen Harper szabadkereskedelmi egyezményekről tárgyalt a thaiföldi és a japán kormányfőkkel, majd Szöulba utazott a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozóra, ahol egy nemrég aláírt egyezség miatt számíthatott kritikára: Kanada a világ legnagyobb orvosi izotóp-ellátója, így érzékenyen érinti az e célra az alacsonyan dúsított urán kizárólagos felhasználását sürgető megállapodás, amelyet többek között az Egyesült Államok és Franciaország is támogat.

Tárgyalások Thaiföldön és Japánban

A thaiföldi miniszterelnök asszony a múlt héten szívesen fogadta Stephen Harper kanadai kormányfő javaslatát a két ország közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokra. Örömét fejezte ki azt illetően is, hogy az észak-amerikai állam újult érdeklődéssel fordul nemcsak Thaiföld, hanem az egész délkelet-ázsiai régió felé.

2006-os kormányra kerülésük óta számos kritika érte a konzervatívokat, amiért elhanyagolják ázsiai kereskedelmi lehetőségeiket. Ez a politika azonban változóban van, Ottawa jelenleg több országgal is kereskedelmi tárgyalásokat folytat a kontinensen.

Harper Thaiföld kormányfőjével, Jingluck Sinavatrával nem csupán gazdasági, hanem biztonsági, szociális és kulturális együttműködésről is beszélt, ami a következő évtizedekben „magasabb szintre” emelheti a két állam kapcsolatát. Megállapodtak egy ifjúsági csereprogramban, amely 18 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget a másik országban való tanulásra. Sinavatra szerint országa érdekelt a kanadai befektetésekben, főképp az elektronikai és a repülőgépiparban.

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődhetnek el a tényleges tárgyalások, azonban az biztos, hogy egy ilyen megállapodás különösen előnyös lenne Kanadának, mert a thaiföldi vámok magasabbak, mint amiket Ottawa szab ki.

Az embercsempészet is a témája volt a kormányközi párbeszédnek: az ottawai kabinet bejelentette egy pénzügyi alap felállítását, amely két évig 12 millió dollárral járul hozzá az embercsempészet elleni küzdelemhez, és a támogatás fő haszonélvezője Thaiföld lesz.

Stephen Harper ázsiai útjának következő állomása Japán volt, a világ harmadik legnagyobb gazdasága, ahol ugyancsak a szabadkereskedelmi tárgyalások képezték a a látogatás fő célját. Egyéb eredmény, hogy a Noda Josihiko vezette japán kormány várhatóan enyhíteni fogja a kanadai marhahús importálására vonatkozó jelenlegi korlátozásokat is.

Szöuli csúcstalálkozó

A kanadai miniszterelnök ellátogatott Japán cunami sújtotta területére is, majd Szöulba utazott tovább a nukleáris csúcsra. Dél-Koreában több európai országgal is kétoldalú megbeszélést folytatott gazdasági kérdésekről, elsősorban az adósságválsággal való küzdelemről. Kanada és az Európai Unió között is folynak tárgyalások egy átfogó gazdasági és kereskedelmi egyezményről (CETA), amelynek azonban egyelőre vannak vitás pontjai. Amennyiben azonban megegyezés születik, a CETA lenne a második legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi szerződés Kanada számára az 1994-ben életbe lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) óta.

Stephen Harper egy közelmúltbeli esemény miatt bírálatra is számíthatott a találkozón: A világ egyik legnagyobb orvosi izotópokat szállító, ottawai székhelyű cége nemrég aláírt egy egyezményt arról, hogy a következő tíz évben magasan dúsított uránkészletét Oroszországból szerzi be. Ezt a fegyverzet-ellenőrzés szószólói veszélyesnek tekintik, mert szerintük lelassítja a potenciális fegyver-alapanyag kivonását a forgalomból. Az Egyesült Államok, Franciaország, Belgium és Hollandia múlt hétfőn egy olyan egyezményt jelentett be, amely az orvosi izotópkészletek ellátását magas fokon dúsított urán használata nélkül kívánja fenntartani. Egyik ország sem kritizálta nyilvánosan Kanadát az ottawai cég oroszokkal kötött egyezménye miatt, de utaltak arra, hogy biztonsági kockázatokkal járhat, ha valaki nem követi az előbb felsorolt országok példáját.

A kanadai külügyminiszter, John Baird kiemelte, hogy a mexikói reaktorokban épp az ő országa segítette az átállást az alacsonyan dúsított uránnal való működésre. Hozzátette, kormánya elkötelezett, hogy Kanada maga is minden téren fokozatosan áttérjen erre. Az orvosi izotópok előállítása azonban nagy üzlet az észak-amerikai államnak, amely a világ legnagyobb ellátója ezen a téren.

Exit mobile version