Kitekintő.hu

A magyar követség séfje lett a legjobb követségi séf

Merényi Viktor, a washingtoni magyar nagykövetség séfje nyerte el csütörtök este az amerikai fővárosban működő diplomáciai képviseletek szakácsainak versenye, az Embassy Chef Challenge Nagydíját.

A 15 versenybe szállt mesterszakács feladata 400 adag elkészítése volt egy, a hazájára jellemző ételből. A magyar séf a sous vide(vákuumos, lassú főzési eljárással elkészített) marhaszegy mellett döntött, amelyet lecsóval töltött, konfitált burgonyával, tejfölös tarhonyával és vörösboros mártással tálalt.

„Valószínűleg fakanállal a kezemben születtem, nem volt kérdés a gyerekkorom óta, hogy ezt fogom csinálni” – mondta az MTI-nek a sikerét elhinni még mindig nem tudó győztes. „Nagyon szerencsés vagyok, mert nekem a munkám a hobbim” – tette hozzá.

Merényi Viktor elmondta, hogy a lecsót nyáron maga tette el házilag, a legjobb minőségű, magyar tőről származó paprikából. Az étkek előkészítésben és a tálalásban kulcsszerepe volt a séf feleségének, Zitának, aki kalocsai népviseletben jelent meg a csúcskategóriájú séfversenyen. Az ételeket egy 8 fős, séfekből, gasztronómiai újságírókból és televíziós főzőműsor-házigazdákból álló, professzionális zsűri bírálta el.

Merényi először 2010-ben indult az Embassy Chef Challenge-en, akkor a második helyet szerezte meg. Tavaly a versenykiírás szerint nem nevezhetett. A washingtoni magyar séf korábban két világbajnoki ezüst- és egy olimpiai bronzérmet nyert hidegtál kategóriában, valamint Magyarországon 2009-ben a Hagyomány és evolúció szakácsverseny egyik győztese lett, a legkreatívabb étel elkészítésével.

A séf úgy nyilatkozott, hogy a hidegkonyhai eredményeinél büszkébb azokra a győzelmeire, amelyeket élő főzéssel és az ízhatással sikerült elérnie, mint például az Embassy Chef Challenge-en.Merényi a washingtoni megbízatása előtt a budapesti ötcsillagos Boscolo szálloda megbízott séfje volt, előtte a Four Seasons-ben és a Hyatt-ben elégítette ki a legmagasabb gasztronómiai igényeket.

Exit mobile version