Kitekintő.hu

Romániában indul a szórványkaraván

Napokon belül útjára indul a szórványkaraván, amely október 17. és 22. között a többségi román közösségekben élő magyarokhoz látogat el. A Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport- és Ifjúsági Hatóság által szervezett programsorozatot tegnap Kassay Boglárka, a Kolozs Megyei Sport és Ifjúsági Hatóság alelnöke és Jakab Adorján, a szórványkaraván koordinátora ismertette Kolozsváron.

A kezdeményezés célja a fiatalok bevonása az önkéntes munkába, és a magyar közösségek közötti kulturális kötelékek erősítése olyan településeken, ahol az ilyesfajta programok ritkák. Idén a szórványkaraván és a népszámlálási karaván egymást erősíti – nyilatkozta Jakab Adorján, aki emlékeztetett: a napokban az egyetemistáknak külön kampányt indítottak „Jól áll a magyarság!” címmel.

A szórványkaraván önkéntesei – tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón – oda is elmennek, ahova a népszámlálási karaván tagjai nem jutnak el. A tervek szerint a közreműködők hat megyét (Beszterce-Naszód, Arad, Hunyad, Fehér, Brassó, Szeben) látogatnak meg. Ezeken a településeken egy-egy napot töltenek el. A közhasznú információszolgáltatás kiterjed az adatközlő lapok kitöltésére, és az egyéni esetekre vonatkozó információk ismertetésére is.

A tájékoztatás mellett azonban – ahogyan ez a népszámlálási kampány esetében már megszokottá vált – szórakoztató műsorok is várják a szórványban élőket. A tájékoztató előadásokat Dancs Annamari operettműsora, Holovacsko Zsolt humorista estje színesíti, és fellép a Kisbácsi Hagyományőrző Néptáncegyüttes is. A szórvány karaván által kínált programokat október 17-én hétfőn Besztercén, kedden Aradon, szerdán Déván, csütörtökön Magyarlapádon, pénteken Négyfaluban és szombaton Medgyesen lehet megtekinteni. A műsorok mindennap 19 órakor kezdődnek.

Exit mobile version