Kitekintő.hu

Leszámolna az adóelkerülőkkel Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában nehéz időszak vár azokra, akik megpróbálják elkerülni kötelezettségeik kifizetését az állam felé. Az elmúlt hét során George Osborne brit pénzügyminiszternek sikerült megállapodásra jutnia a svájci bankokkal. Eszerint a svájci kormányzat az országban fenntartott brit bankszámlákra jelentős mértékű adót vet ki, amely összeget ezt követően továbbítja az Egyesült Királyság részére. A McGrigors brit ügyvédi iroda becslései szerint a Svájc részéről az első évben kifizetett összeg elérheti a 380 millió fontot.

A brit pénzügyminiszter a Guardiannak nyilatkozva kijelentette: ez az együttműködés csupán azelső lépése egy olyan folyamatnak, melynek végén minimálisra csökken azoknak a helyeknek a száma, ahová az állampolgár elrejtheti pénzét az adókötelezettség elől.

George Osborne nyilatkozata során kiemelte: pénzügyminiszterként kötelességének érzi, hogy leszámoljon mindazon jogi kiskapukkal, amelyek megkönnyítik a brit állampolgárok számára, hogy elrejtsék vagyonukat az állam elől.

Ennek részeként a brit kormányzat 900 millió fontnyi értékű támogatást nyújtott a Királyi Adó- és Vámhivatalnak, hogy leszámoljon az országban elterjedt gyakorlattá vált adóelkerüléssel.

A hivatal adatai szerint az elmúlt egy év során 38 százalékkal nőtt az adócsalással kapcsolatos letartóztatások száma, szöges ellentétben az előző kormány évei alatt tapasztalt csökkenő tendenciákkal.

Exit mobile version