Egyre drámaibbnak tűnik a hétfő óta nagy sajtóvisszhangot keltő német járvány: az akár életveszélyes bélfertőzést okozó baktériummal fertőzöttek száma rohamosan nő. A véres hasmenéssel járó betegség feltehetőleg már három halálos áldozatot követelt, bár egyelőre csak egy esetben bizonyított, hogy valóban az EHEC-baktériumról van szó.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint szerdára Németország-szerte már több mint hatszázan fertőződtek meg, bár az esetek egy részénél még nem egyértelmű, hogy valóban a rettegett baktérium okozza-e a panaszokat. Kedden még csak 460 gyanús esetről volt szó, amelyek közül többeket kórházban ápolnak.
Ebben az évben először május közepén regisztráltak EHEC-baktériumfertőzéseket. A Robert Koch Intézet szerint megbetegedések számának növekedése és eloszlása eltér az eddigiektől: most hetente fertőződnek meg annyian a baktériummal, mint máskor egy évben. Ráadásul az eddigiektől eltérően a mostani fertőzés inkább a nőket érinti, az esetek között alig van gyermek.
Az EHEC-baktérium által okozott fertőzés súlyos szövődménye lehet az akut veseelégtelenség, a vörösvértestek szétesése által okozott vérszegénység és a vérlemezkék számának csökkenése. A betegség veszélyét növeli, hogy a baktériumot antibiotikummal sem minden esetben lehet megfékezni.
A német kutatók feltehetőleg most rátaláltak a veszély forrására: a Frankfurter Allgemeine értesülései szerint a Robert Koch Intézet tudósai lehetségesnek tartják, hogy az EHEC-baktériummal fertőzött betegek körében jelentősen nagyobb volt a friss uborka, paradicsom és leveles saláták fogyasztása. Az Intézet ezért azt tanácsolja, hogy az emberek lehetőleg tartózkodjanak – főként az Észak-Németországból származó – zöldségek fogyasztásától.
Egyelőre még nem egyértelmű, hogy az említett élelmiszerek egyike vagy mindhárom felelős a betegséghullám kirobbanásáért. Az említett élelmiszerek mellőzése mellett az Egészségügyi Minisztérium és a Robert Koch Intézet fokozott higiéniára hívták fel a lakosságot – a gyakori kézmosás és a nyers zöldségek-gyümölcsök alapos megmosása mellett tanácsolják a konyhában használatos eszközök és textiliák intenzív tisztítását is.