Kitekintő.hu

Valódi demokráciáért tüntettek Spanyolországban

Ezrek vonultak az utcára vasárnap Spanyolország városaiban, hogy felemeljék szavukat a politikai pártok és a gazdasági megszorítások ellen. Az ibériai ország ötven városára kiterjedő tüntetés szervezője a „Valódi demokráciát most!” (Democracia Real Ya!) elnevezésű civil mozgalom.

A civil szerveződés célja, hogy hangot adjon a párturalom és tőkebefolyás elleni elégedetlenségnek és fórumot nyisson az eltérő állampolgári véleményeknek. A politikai elit privilégiumainak megszüntetése, a munkanélküliség csökkentése, a lakhatáshoz való jog, a minőségi közszolgáltatások, a tőkejövedelmek megadóztatása, a szabadságjogok és a demokratikus részvétel kiterjesztése, illetve a hadügyi kiadások csökkentése képezik a mozgalom javaslatainak gerincét. 


A mozgalom, melynek koordinátorai- szervezői főként fiatalok, elutasítja a két legnagyobb párt, a szocialisták (PSOE) és a Néppárt (PP), azon gyakorlatát, hogy már- már hitbizományként tekintenek a spanyol politikai életre. A tüntetések a megszorítások elleni is szóltak és méltányosabb szociálpolitikát kértek számon a kormányzó politikusokon. Nem vagyunk árucikkek a politikusok és bankárok kezében- szól a mozgalom szlogenje.

A madridi tüntetésen minden korosztály képviseltette magát, a fiatal egyetemistáktól a munkásokon keresztül a nyugdíjasokig, szociális és politikai változásokat követelve. Barcelonában a két nagy párt elleni elégedetlenség kiegészült a tartományt kormányzó konzervatív Konvergencia és Unió (CiU) elleni protestálással is. A barcelonai tüntetés résztvevői főként az egészségügyben és az oktatásban tapasztalható megszorításokat ellenezték. Valenciában és Alicantéban a korrupt néppárti tartományi vezetés ellen tüntettek a felvonulók.

A közös megmozdulást a közösségi portálokon sikerült egybehangolniuk a szervezőknek, és hogy a demokráciát milyen komolyan veszik, az is mutatja, hogy a különböző portálokon szavazást tartottak a vasárnapi tüntetés szlogenjeiről is. A mozgalom kemény magját a Fiatalság jövő nélkül (Juventud sin Futuro) nevű szervezet alkotja, melyet egyetemisták alapítottak külföldi mintát követve és mely április első hetében már tartott egy ezer fős megmozdulást Madridban. 

Exit mobile version