Kitekintő.hu

Nő a sugárzás Japánban

Berobbant a kettes reaktor és kiégett a négyes a Fukusima-1 atomerőműben. A radioaktivitás mértéke már jelentősen nőtt, a sérült üzem húsz kilométeres körzetét kitelepítették.

A fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetében mindenkit kitelepítettek, 30 kilométeres körzetben pedig azt kérik a lakosoktól, maradjanak otthon és zárják be az ablakokat – közölte a japán rendőrség. Kedden berobbant az 1-es erőmű kettes reaktora is, ami tegnap két és fél órán át hűtés nélkül maradt, mert nem sikerült időben megfelelő mennyiségű tengervizet pumpálni a radioaktív fűtőelemeket tartalmazó tartályba. Ráadásul szakértők szerint elképzelhető, hogy megsérült a reaktor tartálya is, ami azt jelenti, hogy jelentősebb mennyiségű nukleáris anyag kerülhet ki. Emellett tűz ütött ki a négyes reaktorban is. Ennek az üzemben robbant fel szombaton és hétfőn az egyes és hármas reaktora is.

Az újabb robbanás után még nem tudni biztosan, mennyire sérült az üzem, de a radioaktív sugárzás szintje aggasztóan nőtt. Az NHK japán közszsolgálati csatornán megszólaltatott szakértő „nagyon súlyosnak” minősítette a helyzetet, miután közölte, hogy eltérő sugárzásszinteket mérnek Fukusima környékén, de a legnagyobb mértékű dózis már káros az egészségre. Példaként említette, hogy a legmagasabb értéket az egyik reaktor közelében mérték: óránként 400 milisievertet, miközben 100 milisievert már terméketlenséget okoz egy férfinél. (A dózis és a biológiai hatásosság szorzata az ekvivalens dózis, aminek a mértékegysége a sievert (Sv) – írja a Wikipédia.) A reaktornál dolgozó 50 munkás védőfelszerelést kapott, mert enélkül nagyon gyorsan károsodott volna az egészségük.

Kedden találtak egy négy hónapos csecsemőt és egy 70 éves asszonyt a cunami pusztította területen. Az idős hölgy tudatánál volt, amikor rátaláltak, de nagyon kiszáradt az eltelt négy nap alatt, most kórházban kezelik – adta hírül az AP. A Reuters pánikról írt a fukusimai erőműről szóló helyszíni jelentésében, amit élesen cáfoltak tokiói lakosok a Guardiannak: az átélt katasztrófa ellenére nyugodt a hangulat, nem állnak óriási sorok a vasútállomáson, 50-70 százalékos kihasználtsággal járnak a szerelvények. Friss kenyérből valóban kevés van a polcokon, de húsból és halból nincs hiány. A benzinkutaknál sorok állnak, de érkezik is az új szállítmány.

Exit mobile version