Kitekintő.hu

Eckstein-Kovács: hiszek az esélyünkben

Esélyesnek tartja magát az RMDSZ-elnöki posztra a pár nap múlva tartandó kongresszuson Eckstein-Kovács Péter. Ma Nagyváradon sajtótájékoztatón hirdetett megújulást.„Nem valami fényes a helyzet az RMDSZ számára mostanság” – nyilatkozta az RMDSZ elnöki posztjára pályázó Eckstein-Kovács Péter mai nagyváradi látogatásakor. Úgy véli, az ő jelöltsége az esély arra, hogy az RMDSZ megújuljon, s a tömörülés 2012 után is parlamenti tényező maradhasson.

A politikus mellett még Kelemen Hunor és Olosz Gergely száll versenybe, róluk Eckstein-Kovács jgy vélekedik: „Kelemen túl erősen kötődik a régi gárdához és ezen belül Markóhoz is, s nem képviseli hitelesen a változást, Olosz pedig túlságosan elkötelezett egyes magyarországi és romániai politikai körök felé”.

Ami kell, s ami nem

Mint ismeretes, az RMDSZ nagyváradi kongresszusán döntést készítenek elő arról, hogy létrehozzák a politikai alelnöki tisztséget – ide Borbély László kerülhetne -, illetve a leköszönő elnöknek, Markó Bélának külön irodát és személyzetet biztosítanának ezután is. Eckstein-Kovács szerint mindez fölösleges „sőt, már így is túl bürokratikus az RMDSZ”. Úgy véli, egyenesen egyszerűsíteni kellene a szervezet struktúráját, s alapvetően megújítani azt.RMDSZ-elnök-jelölti programjáról elmondta: annak fő elemei, hogy visszaszerezze a szervezet megtépázott hitelét, csökkentse a benne tapasztalható demokrácia-deficitet, előmozdítsa a közgogi autonómiát. Javítana a magyar-magyar kapcsolatokon is, de nem csak a budapesti kormány és az RMDSZ hűvös viszonyát „hevítené fel”, hanem a romániai magyar szervezetek közötti együttműködést is erősítené.

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról elmondta: „Ha majd úgy ítéljük meg, hogy ez veszélyeztetheti a voksolások nyomán a parlamenti jelenlétünket, akkor tudnunk kell, hogy a parlamenti jelenlét a fontosabb. Nem szabad egy román párthoz sem nagyon kötődnünk, s a kormányzást is fel lehet adni, ha már nagyon kedvezőtlen”.

Mint ismeretes, épp a napokban merült fel, hogy a nagyobbik kormányerő, a PD-L kormányfőt cseréljen. Az államfő (akinek Eckstein jelenleg tanácsosa) független miniszterelnököt szeretne – ám Kelemen Hunor azt nyilatkozta, az RMDSZ politikailag elkötelezett kormányfőt akar. Megkérdeztük Ecksteintől, szerinte ez lehet-e ok arra, hogy esetleg az RMDSZ épp erre hivatkozva döntsön majd kormányzati szerepének újragondolásáról. A politikus elmondta: nem ért egyet azzal, hogy csak politikailag elkötelezett kormányfő lenne megfelelő, „ehhez nem szabad ragaszkodni”, de nem gondolja, hogy ez lehetne az ok az esetleges majdani kenyértörésre a PD-L-vel. Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-elnök-jelöltként úgy látja: a tömörülésnek mindenképp új lendületet kell adni, még a voksolások előtt.

Voksolás

A saját esélyeiről Eckstein-Kovács Péter így nyilatkozott: „54 éves vagyok, 3 gyerek apja. A politikában minden tisztséget betöltöttem már, most pedig RMDSZ-elnök akarok lenni, mert megújulás kell ide. Hiszek az esélyeimben. Bár a kampányidőszakban az esélyegyenlőség nem volt biztosítva, ha a kongresszuson korrekt és titkos szavazás lesz, akkor sokan fognak a változásra szavazni, vagyis implicite rám voksolni”.

Exit mobile version