Site icon Kitekintő.hu

Szereted a csípőset, de azért módjával? Próbáld ki a poblano chilit! (x)

A mexikói konyha elengedhetetlen alapanyaga, hiszen sok tradicionális ételük hozzávalójaként funkcionál a poblano chili. Ha te is kedveled a csípőset, de nem akarsz gyomorbántalmakkal kelni másnap, érdemes kipróbálnod néhány receptet!

A hűvösebb időszak közeledtével mind jobban vágyunk valami szívmelengetőre, és nemcsak átvitt értelemben. A chilis ételek erre tökéletesek, amelyeket elkészíthetünk a Chili Hungária Webáruház chili szószaival, vagy saját magunk is, a piacon vett poblano chilikkel.

A poblano chiliről

Mexikóban honos a poblano chili, a Scoville-skálán, ami a paprikafajták csípősségét, erősségét méri, 1000-1500 egységet ér el. Összehasonlításképp érdemes tudni, hogy a magyar erős paprikák is magasabban helyezkednek el nála, ezért ha valaki inkább pikáns, de nem méregerős ízekre vágyik, jó választás lehet a poblano. Chili szószokat szoktak belőle készíteni leginkább, de gyakran használják szeletelve, köretek és saláták hozzávalójaként is. Édesbe hajló húsa van, ha pedig kiszárítják, anchónak nevezik, ez a legnépszerűbb felhasználási módok egyike.

A chili előnyei

Nemcsak a poblano chili, hanem úgy általában mindenfajta chili paprika jótékony hatással van a fogyasztójára és egészségére, ezért javasoljuk a rendszeres – de módjával történő – chilifogyasztást. A sok előny közé tartozik például, hogy fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása van a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhetően, plusz a fogyásban is segít, mert felpörgeti az anyagcserét, ugyanakkor elveszi az étvágyat. Tényleg csak ráadás, hogy a kapszaicin hatására az agyban endorfin szabadul fel, nem véletlen hát, ha boldogabbnak érzed magad pár chili elfogyasztása után. 

Így használd fel konyhádban a poblano chilit!

Ahogy fentebb is írtuk, a mexikóiak változatos felhasználási módokat találtak ki a poblanóhoz, vegyünk sorra párat, amit mi, magyarok is bátran kipróbálhatunk a konyhában. Vendégvárónak vagy épp a menüsor teljes értékű elemeként is megteszik ezek a fogások.

Próbáld ki még a Chile Rellenót is, Mexikó kvázi-nemzeti ételét, és kísérletezz más fogásokkal is!

Fizetett tartalom (x)

Exit mobile version